Rusya koronavirüs vaka sayısını düşüremiyor

Rusya’da koronavirüs (COVID-19) vakalarındaki artış uzun süredir düşmüyor.

Rusya koronavirüs vaka sayısını düşüremiyor

Ülkede salgının yayılmasını önlemek için tedbirler alınsa da 16 Mayıs’tan bu yana vaka sayısı günlük yaklaşık 9 bin hasta tespiti ile yükselmeye devam ediyor.

Mayıs ayının başından itibaren ülkede ortalama günlük 10 bin civarında tespit edilen vaka sayısı, 16 Mayıs’ta 9 bin 200’e indi. 18 Mayıs’ta 8 bin 926’a gerileyen rakamlar bugüne kadar geçen süre diliminde 8 bin ile 9 bin arasındaki bantta takılı kaldı.

Mayıs ayının ortasından bu yana ülkede vaka sayısı en fazla 8 bin 338’e 27 Mayıs’ta düşürülebildi.

Son bir ayda ölü sayısında da dikkat çekici artış oldu. Bu sürede günlük 100'ün altına düşmeyen ölü sayısı 6 bini geçti.

Bugüne kadarki toplam 500 bine yakın hasta sayısının yarısı tedavi edilebilirken, çeyrek milyon kişi etkin bir şekilde hastalık taşıyıcısı olmayı sürdürüyor.

Ülke genelinde 300 binden fazla kişinin hala gözetim altında olması ise toplumda salgının etkin varlığının işareti olarak değerlendiriliyor.

Salgın federatif bölgelerde arttı

Başkent Moskova, salgının başladığı süreçte günlük vaka sayısının yarısına sahip iken, alınan önlemler sayesinde son günlerde bu oran 4'te 1'e düşürülebildi.

Ancak bu defa salgın ülkenin diğer bölgelerine sıçradı. Nijegorod, Sverdlovsk, Rostov, Krasnoyarsk bölgeleri, Dağıstan Cumhuriyeti’nde vakalar yüksek seviyelere ulaştı. Bu bölgelerde günlük 300’ün üzerine çıkan vakalar tespit edilir oldu. Federatif bölgelerde COVID-19 kaynaklı ölümler de arttı.

Nijegorod bölgesinde vakalar 12 bin 734, Sverdlovsk bölgesinde 7 bin 910, Rostov bölgesinde 6 bin 542, Dağıstan Cumhuriyeti'nde 6 bin 77 ve Krasnoyarsk bölgesinde 5 bin 617'ye ulaştı.

Toplam vaka sayısı başkent Moskova'da 198 bin 590, Moskova bölgesinde 45 bin 722, ülkenin 2'nci büyük şehri St. Petersburg'da ise 19 bin 153'e çıktı.

Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, bir süre önce yaptığı açıklamada, Dağıstan, Kuzey Osetya ve Zabaykal bölgesinde salgın ile ilgili durumun endişe verici olduğunu açıklamıştı.

AA