Reuters: Irak'taki silahlı gruplara Hizbullah rehberlik ediyor

Hizbullah’ın, Süleymani’nin silahlı gruplara rehberlik etme konusundaki boşluğunu doldurmaya yardımcı adımlar attığı açıklandı.

Reuters: Irak'taki silahlı gruplara Hizbullah rehberlik ediyor

İranlı komutan Kasım Süleymani’nin suikastinin ardından İran’ın desteklediği Lübnan Hizbullahı, Irak’taki İran yanlısı silahlı grupların liderleriyle acil toplantılar yaptı. Bu toplantıları yakından takip eden iki kaynağın Reuters’a yaptıkları açıklamalara göre söz konusu gruplar, Süleymani gibi güçlü bir komutanın vurulmasıyla bırakılan devasa boşluk karşısında saflarını birleştirmek için bir araya geldiler.

Toplantılar ayrıca sık sık ayrı düşen Irak’taki silahlı grupların siyasi çabalarını birleştirmeyi amaçlıyordu. Süleymani ile birlikte ABD’nin hava saldırısında vurulan Iraklı komutan Ebu Mehdi el-Mühendis de bu grupları bir araya getirmek istiyordu.

Hizbullah’ın, Süleymani’nin silahlı gruplara rehberlik etme konusundaki boşluğunu doldurmaya yardımcı adımlar attığı açıklandı.

Bununla birlikte habere kaynaklık eden kişiler, kamuoyunda nadiren tartışılan hassas siyasi faaliyetlerle uğraştıkları için kimliklerinin gizli tutulmasını şart koştular. Buna karşın Irak ve İran hükümetlerindeki yetkililer, iddialar hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Reuters’ın haberine göre Iraklı silahlı grupların sözcüsü de benzer yorum talebine karşılık vermedi.

Tahran'ın desteklediği silahlı direniş grupları, İran'ın ABD'nin hala 5 bin askeri personel bulundurduğu Irak’ta kontrol sağlama çabaları açısından oldukça önemliler.

Hizbullah’ın sahneye dahil olması, bölgedeki rolünün genişlediğini gösteriyor

Bölgeden İran yanlısı bir yetkili, Hizbullah'ın Irak'taki silahlı gruplara rehberlik etme görevinin Süleymani komutasındaki Kudüs Gücü yeni bir lidere kavuşana kadar devam edeceğini açıkladı.

Reuters'e açıklama yapan kaynaklar, Hizbullah’ın Irak temsilcisi Şeyh Muhammed el-Kevserani’nin Irak’taki silahlı grupların yönetiminde yıllarca Süleymani ile birlikte çalıştığını, toplantılar yaptığını ve yeri geldiğinde Süleymani’nin yerine geçtiğini söylediler.

Kevserani’nin Irak’taki silahlı gruplarla bağlantıları olduğunu söyleyen Iraklı Şii lider, Kevserani’nin Necef'te doğduğunu, onlarca yıldır Irak'ta yaşadığını ve Irak lehçesiyle konuştuğunu belirterek, “Süleymani ona güveniyordu ve ona itimat ediyordu. Krizlerde ve Bağdat'taki toplantılarda onu yardıma çağırıyordu” diye konuştu.

Hizbullah’ın siyasi yönelimli bir müdahalesinin olacağını, ancak Süleymani’nin vurulmasına misilleme yapmak için insan gücü ve ekipman sağlayacak kadar ileri gitmeyeceğini söyledi. Kaynak şöyle devam etti;

“Irak’taki suikastlara cevap verecek olanlar Iraklı gruplardır. Her an bunu yapmaya hazırlar. Hizbullah'ın müdahalesine ihtiyaçları yok. Çünkü sayı, imkan, savaş uzmanlığı ve silah gücü bakımından oldukça üstünler.”

Bölgedeki ABD’li bir üst düzey yetkili ile Iraklı bir siyasi lider, bu grupları kontrol etmenin zor olduğunu, Hizbullah'ın daha disiplinli olarak görüldüğünü söylediler.

Adının açıklanmasını istemeyen ABD’li yetkili açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Bence Nasrallah ideoloji ve dini açıdan Irak’taki birçok Şii silahlı grup için karizmatik bir figür olarak görülüyor."

Televizyon ekranlarından yaptığı iki uzun konuşmada Nasrallah, Süleymani için övgü dolu sözler sarf ederken, intikamını alma sözü verdi. Nasrallah ayrıca ABD güçlerinin bölgeden çıkarılması gerektiğini, aksi takdirde Hizbullah ve müttefikleri için bir hedef olacağını da açıkladı.

Reuters