'Camilere saldıranlarla kiliseleri hedef alanlar aynı zihniyet'

Temeli 6 yıl önce atılan, 63 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği bir kompleks olarak tasarlanan Türkiye'nin en büyük camisi 'Çamlıca Cami'nin resmi açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşti.

'Camilere saldıranlarla kiliseleri hedef alanlar aynı zihniyet'
'Camilere saldıranlarla kiliseleri hedef alanlar aynı zihniyet'
'Camilere saldıranlarla kiliseleri hedef alanlar aynı zihniyet'
'Camilere saldıranlarla kiliseleri hedef alanlar aynı zihniyet'
'Camilere saldıranlarla kiliseleri hedef alanlar aynı zihniyet'
'Camilere saldıranlarla kiliseleri hedef alanlar aynı zihniyet'

Çamlıca'da 2013 yılında yapımına başlanan ve 6 yılda tamamlanan Büyük Çamlıca Cami'nin resmi açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

"Saygıdeğer Cumhurbaşkanları, kıymetli Başbakanlar, değerli bakanlar, büyükelçiler, sevgili İstanbullular; aziz kardeşlerim, hanımefendiler, beyefendiler sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle, hürmetle selamlıyorum.

Yurt dışından ülkemizi teşrif ederek bu sevinçli anımıza ortak olan kıymetli misafirlerimize, şahsım, milletim adına hoş geldiniz diyorum. Bugün bizleri bir araya getiren, gönüllerimizi buluşturan yüce Allah’a hamd-ü senalar ediyorum.

Resmi açılışını yaptığımız Büyük Çamlıca Camimizin İstanbul için ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Rabbim bizleri Peygamber Efendimizin kutlu yolundan ayırmasın.

İstanbul, efendimizin müjdesine mazhar olmuş bir şehir. Görenleri kendine mektun eden bir şehir. İstanbul 6 asra yakın zamandır semalarından ezanların eksik olmadığı bir şehirdir.

Bu şehre hizmet etmiş nice kahramanlar gibi bu şehrin güzelliğine güzellik katmaya devam edeceğiz. Hangi görevde olursak olalım eserlerimizle İstanbul'u ilmik ilmik öreceğiz.

Büyük Çamlıca Camisi sizlerin de gördüğü gibi sadece bir cami değil aynı zamanda büyük bir külliyedir.

'Nasıl dolduracaksınız?' deseler de doluyor

Büyük Çamlıca Camii’nin öne çıkan bazı vasıflarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Çamlıca camii 57 bin 500 metre karelik bir alana kuruludur. Toplam inşaat alanı 350 bin metrekaredir. Burası ibadet bölümü yanında, konferans salonu, kütüphane, atölyeler, otoparka sahip külliyelerdir. Camimiz 6 minareye sahiptir. Aynı anda camimizde 65 bin mümin ibadetini gerçekleştirebiliyor. Her ne kadar birileri ‘nasıl dolduracaksınız’ deseler de elhamdülillah doluyor.

Engelli dostu olarak inşa edilen külliye içerisinde geleneksel el sanatlarının icrası için de 2500 metrekare alana sahip atölyeler var. Türkiye’nin en büyük camisi vasfını taşıyan bu eser İstanbul’un her noktasından rahatla görülebiliyor.

Dünyanın farklı köşelerinde terörün insanlık dışı yüzüne her geçen gün muhatap oluyoruz. Yeni Zelanda’da katliam ile Sri Lanka’daki terör saldırısı tehdidin boyutlarını bir kez daha ortaya koymuştur. Artık hiç kimsenin terör karşısında; fakatlı amalı cümleler kurma lüksü yoktur. Bundan sonra hiçbir devlet teröristler arasında iyi kötü ayrımına gidemez. Terör örgütlerine karşı artık daha ilkeli, tutarlı, net bir tavır alınması gerekiyor.

Cihad yapıyorum diyerek ibadethanelere kimse saldıramaz

İbadethaneleri kan gölüne çeviren vahşi zihniyete artık herkesin dur demesi şarttır. Bunların tamamı insanlığın ortak düşmanıdır. Bizim inancımızda ibadet hakkı kutsaldır. Kimse Kur’anın çizdiği sınırları keyfine göre değiştiremez, helali haram kılamaz. Hiç kimse kendi anlayışına göre kural koyamaz.

Hele hele cihad yapıyorum diyerek hiç kimse ibadethanelere saldıramaz. Masumları katletmenin, ibadet mekanlarını bombalamanın adı cihad değil, terördür, vahşettir, cinayettir. Avrupa’da camilerimize saldıran Neo Nazi terörüyle de mücadelemizi sürdüreceğiz.

İslamın barış mesajlarını daha fazla dile getirmemiz gereken kritik bir dönemin içindeyiz. Biz tepkimizi ortaya koyarsak, biz dinimize sahip çıkarsak Allah’ın izniyle teröristler hedeflerine ulaşamayacaklardır.

Özellikle camimizin yapımında, bu işin başından sonuna kadar koordinatörlüğünü yapan Ergün Turgut Külünk beye teşekkür ediyorum.

Allah bizi sevgisiz, havasız, vatansız, aynı zamanda minaresiz, ezansız bırakmasın diyorum. Rabbim yar ve yardımcımız olsun."

AA