Reuters: 'İngiltere bakım evlerini riske attı'

Hastaneleri Coronalı hasta akınından korumaya çalışan İngiltere, en savunmasız insanları virüse maruz bıraktı.

Reuters: 'İngiltere bakım evlerini riske attı'

Reuters'ın araştırmasına göre İngiltere'de hastanelerin yoğun baskı altında kalmasını önlemek için geliştirilen politikalar, salgının yükünü özellikle hasta ve yaşlıların barındığı bakım evlerinin omuzlarına bindirdi. Hükümetin hastanelere öncelikli statü tanımasıyla birlikte bakım evleri, maske ve koruyucu ekipmanlarla ve Corona testine erişmekte zorlanmaya başladı. Hastanelerin sadece en ağır hastaların tedavisine tahsis edilmesi ve durumu ciddi olmayan hastaların servislerden taburcu edilmesi, yaşlıları daha büyük risk altında bıraktı.

Reuters'a göre İngiltere'nin bu politikalarının ne ölçüde başarılı olduğunu değerlendirmek için henüz erken. Ancak bakım evi yöneticileri, İngiliz hükümetinin salgının daha en başında ciddi bir hata yaptığını söylüyor. Söz konusu hata, toplumun en savunmasız kesimini enfeksiyon riski altına atma pahasına Ulusal Sağlık Hizmetleri'ni (NHS) koruma altına almaya çalışmak.

Bu politikanın etkisinin en çok hissedildiği yerlerden biri, 26 yaşında Corona enfeksiyonu nedeniyle yaşamını yitiren Sonya Kaygan'ın çalıştığı Elizabeth Lodge bakım evi. Reuters'ın araştırmasına göre Corona pandemisi nedeniyle İngiltere'deki bakım evlerinde en az 12 bin 700 kişi hayatını kaybetti. Ülke çapındaki bakım evlerinde toplam 400 bin yaşlı ve hasta barınıyor.

Savunmasız bireyleri ''fanus'' altına alma gerekliliği

İngiliz hükümetinin herhangi bir grip salgınıyla mücadele planlarına göre bakım evleri, gribin en hızlı yayıldığı yerlerin başında geliyor. Ancak İngiltere'deki sağlık hizmetlerinden sorumlu hükümet kurumu Public Health England'dan 25 Şubat'ta yapılan açıklamada, ''bakım evlerindeki hasta ve yaşlıların Corona enfeksiyonu kapma olasılığı son derece düşük'' ifadesi yer alıyor.

Bu nedenle 13 Mart'a, yani Dünya Sağlık Örgütü'nün Corona salgınını pandemi ilan ettiği 12 Mart'tan bir gün sonrasına kadar çok az sayıda bakım evi, ziyaretleri kısıtlayıcı önlemler aldı. Akrabalarını bu bakım evlerinden çıkaran ailelerin sayısı da bu dönemde azdı. Bakım evi çalışanlarının Corona testine tabi tutulmasına ilişkinse hiçbir plan gündeme gelmedi. O dönemde İngiltere, salgın karşısında ''sürü bağışıklığı'' politikası gütmeye başladı.

İngiliz hükümetine danışmanlık yapan psikolog David Halpern ise sürü bağışıklığı politikası karşısında bir noktada artık risk gruplarını bir ''fanus'' altında korumaya almak gerekeceği uyarısı yaptı. Ancak Reuters'ın araştırmasına göre bakım evleri, ''fanus'' yaklaşımını uygulayacak kilit kaynaklardan mahrumdu.

VOA