Reuters: Blinken, Selman ile Tel Aviv'le normalleşme, Yemen ve Sudan’daki çatışmaları görüştü

Amerikalı bir yetkili Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Blinken ve Veliaht Prens’in bir saat kırk dakika süren görüşmede İşgalci İsrail normalleşme, Yemen'deki çatışma, Sudan'daki huzursuzluk ve insan hakları gibi konuları ele aldıklarını söyledi.

Reuters: Blinken, Selman ile Tel Aviv'le normalleşme, Yemen ve Sudan’daki çatışmaları görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bugün erken saatlerde, çok çeşitli ikili konular hakkında "açık ve samimi" bir görüşme yaptığı bildirildi.

Blinken'ın ziyareti, en büyük ham petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın, ABD yönetiminin muhalefetine rağmen düşen petrol fiyatlarını yükseltmek istediği bir dönemde gerçekleşti.

Amerikalı bir yetkili Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Blinken ve Veliaht Prens’in bir saat kırk dakika süren görüşmede İşgalci İsrail, Yemen'deki çatışma, Sudan'daki huzursuzluk ve insan hakları gibi konuları ele aldıklarını söyledi.

Her ne kadar yetkililer bu konuda hemen ya da büyük bir ilerleme kaydedilmesi ihtimalini düşük görseler de, görüşmenin önemli bir bölümünün Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusuna odaklanması bekleniyordu.

Daha fazla ayrıntı vermeyen Amerikalı yetkili, "İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi potansiyelini görüştüler ve bu konuda diyaloğun sürdürülmesi konusunda mutabık kaldılar" dedi.

Suudi Arabistan, bir önceki Trump yönetimi döneminde 2020 yılında komşuları Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'in İşgalci İsrail ile ilişki kurmasına onay vermişti.

Ancak Riyad, Filistin'in devletleşme hedeflerinin öncelikli olarak ele alınması gerektiğini söyleyerek İşgalci İsrail konusunda aynı adımı atmadı. Geçen Nisan ayında da bölgesel rakibi ve İşgalci İsrail'in baş düşmanı İran ile ilişkilerini yeniden tesis etti.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir kaynak, New York Times'ın Mart ayında yayınladığı bir haberi Reuters’a doğrulayarak, sivil bir nükleer program geliştirmenin Riyad'ın İsrail ile ilişkileri normalleştirmek için öne sürdüğü koşullar arasında yer aldığını söyledi. Suudi ya da Amerikalı yetkililerse bu şartı kamuoyu önünde teyit etmiş değil.

Suudi Arabistan'a hareket etmeden saatler önce Washington'da bir konuşma yapan Blinken, ABD'nin Suudi-İsrail ilişkilerinin normalleşmesini savunmakta "gerçek bir ulusal güvenlik çıkarı" olduğunu söyledi ancak zaman çerçevesi konusunda temkinli konuştu.

Blinken, "Bunun hızlı ya da kolay bir şekilde yapılabileceğine dair hiçbir beklentimiz yok" dedi.

Muhammed bin Selman ve Antony Blinken ayrıca Yemen'i ve başka sorunları çözmenin potansiyel yollarını tartıştı. Blinken, Sudan'da ateşkes sağlanması ve ABD vatandaşlarının tahliyesine yardımcı olmasındaki rolü için Veliaht Prens’e teşekkür etti.