'Rejim ve Rus güçlerinin İdlib'in güneyine saldırılarında 3 ayda 61 sivil öldü'

Suriye İnsan Hakları Ağı, Suriye rejimi ve destekçisi Rusya'nın, İdlib'in güneyindeki Cebel Zeviye bölgesi ve çevresine geçen 3 ay içinde gerçekleştirdiği saldırılarda 33'ü çocuk, 12'si kadın toplam 61 sivilin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

'Rejim ve Rus güçlerinin İdlib'in güneyine saldırılarında 3 ayda 61 sivil öldü'

Sivillere yönelik hak ihlallerini belgeleyen SNHR, Suriye rejimi ve müttefiki Rusya'nın, 5 Mart 2020'de varılan ateşkes mutabakatını ihlal ederek, İdlib'in güneyinde yer alan Cebel Zeviye ve çevresindeki bölgelere yönelik saldırılarına ilişkin bir rapor yayımladı.

Yaklaşık 35 köy ve beldeden oluşan Cebel Zeviye bölgesinde hedef alınan bölgelerin sivil yerleşimlerden ibaret olduğu vurgulanan raporda, bombalanan alanlarda askeri muhalifler veya rejim karşıtı silahlı gruplara ait herhangi bir askeri merkez veya silah deposunun bulunmadığı belirtildi.

Ağın raporunda rejim ve Rusya'nın sivil yerleşimleri hedef almadan önce bölge halkına herhangi bir uyarı yapmadığı ifade edilirken, saldırıların son dönemde artması nedeniyle sivil kayıplarda da artış yaşandığına dikkat çekildi.

Rejim ve Rusya'nın İdlib'in güneyindeki Cebel Zeviye bölgesine 5 Haziran'dan itibaren yoğun saldırılar başlattığı bilgisine yer verilen raporda, 5 Haziran-1 Eylül'de 33'ü çocuk, 12'si kadın toplam 61 sivilin Rusya ve rejim güçlerinin bombardımanlarında yaşamını yitirdiği açıklandı.

Buna göre, Rusya'nın söz konusu sürede gerçekleştirdiği hava saldırılarında 20'si çocuk, 5'i kadın olmak üzere 33 sivil hayatını kaybederken, rejim güçleri de 13'ü çocuk, 7'si kadın toplam 28 sivili bombardımanlarla katletti.

Ağın raporuna göre, rejim-Rus saldırılarında hayatını kaybeden siviller arasında 1 medya çalışanı ile 1 sağlık personeli ve 1 de sivil savunma gönüllüsü yer aldı.

AA