Putin yeniden devlet başkanı oldu

Vladimir Putin, kesin olmayan ilk sonuçlara göre oyların yüzde 87,29'unu alarak devlet başkanlığı seçimini yeniden kazandı.

Putin yeniden devlet başkanı oldu

Rusya Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Ella Pamfilova, "15-17 Mart'ta devlet başkanlığı seçimine toplamda 87 milyon 113 bin 127 saygıdeğer seçmenimiz katıldı. Yani katılım oranı ülkemizde ilk kez rekor, eşsiz düzeyde gerçekleşti. Bu hiçbir zaman olmamıştı; yüzde 77,44" dedi.

Pamfilova, seçimin resmi sonucunu 21 Mart Perşembe günü düzenleyecekleri basın toplantısıyla ilan edeceklerini bildirdi.

Pamfilova, seçimleri ve Rusya'da seçim zamanında gerçekte neler olup bittiğini izlemeye gelen tüm uluslararası gözlemcilere minnettar olduklarını söyledi.

"Saldırgan dış etkinin düzeyi emsalsizdi. Hiç böyle bir şey yaşamadık. Her zaman dış etki vardır, tüm seçimlerde buna alışığız, bu her zaman yaşanan bir konudur. Ancak bu seçimlerde dış etkinin derecesi, seçimleri baltalama ve itibarsızlaştırma arzusu emsalsizdi" diye devam eden Pamfilova, seçim kampanyasının başından beri 12 milyondan fazla siber saldırı düzenlendiğinin ve bunun olağandan 150 kat fazla olduğunun altını çizdi.

Seçimde yaklaşık 76 milyon Rus vatandaşının oyunu mevcut Devlet Başkanı Putin'den yana kullandığı bilgisini paylaşan Pamfilova, "75 milyon 932 bin 111 seçmen mevcut devlet başkanına oy verdi. Bu da rekor bir gösterge. 2018 yılında oyların tamamı sayıldığında Vladimir Putin'e 56 milyon 426 bin 399 seçmen oy vermişti. Şimdiyse yaklaşık 76 milyon." ifadelerini kullandı.