Putin, Suudi Arabistan ve BAE'ni ziyaret edecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2007 yılından bu yana ilk kez Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek.

Putin, Suudi Arabistan ve BAE'ni ziyaret edecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2007 yılından bu yana ilk kez Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek. Ziyaretin Pazartesi günü yapılması bekleniyor. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) CEO'su Kirill Dmitriev, konuyla ilgili yaptığı açıklamada bu gelişmenin, iki ülke arasında farklı alanlardaki işbirliğini arttıracağını belirtti. Rusya ve Suudi Arabistan, çeşitli alanlarda yaklaşık iki milyar dolara mâl olacak işbirliği yürütmeyi hedefliyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in yardımcısı Yuri Uşakov, söz konusu ziyaret sırasında imzalanmak üzere ticari anlaşmalar dâhil yaklaşık 30 belgenin hazırlandığını açıkladı. Uşakov, Putin’in Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile iki ülke arasındaki enerji, tarım, sanayi, askeri-teknik işbirliği, kültürel alışveriş gibi çeşitli alanlarda görüşmeler yapacağını söyledi.

Suudi Arabistan ve Rusya’nın liderleri; başta Suriye, Körfez, Yemen ve Filistin davası olmak üzere Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki mevcut konulara odaklanarak uluslararası konularda karşılıklı fikir alışverişinde bulunacak.

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu CEO’su Dmitriev, 2 buçuk milyar dolardan fazla yatırım yapılan 30’dan fazla projenin yanı sıra iki ülkenin 10 milyar dolar değerinde 25 yeni proje üzerinde çalıştığını da ekledi.

Diğer yandan Putin'in yardımcısı Yuri Uşakov, Putin’in Riyad’dan sonra bölge turunun ikinci ayağı olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) başkenti Abu Dabi’ye gideceğini belirtti. Putin’in en son gerçekleştirdiği BAE ziyareti de 2007 yılındaydı. Rusya, BAE ile mevcut ortak yatırımlarını 2,3 milyar dolardan 7 milyar dolara çıkarmak istiyor.

Ajanslar