Pompeo: ABD kurumlarına yapılan siber saldırıların arkasında Rusya var

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD'deki bazı devlet kurumlarına yönelik yıkıcı siber saldırıların arkasında "çok açık bir şekilde" Rusya'nın olduğunu söyledi.

Pompeo: ABD kurumlarına yapılan siber saldırıların arkasında Rusya var

Hafta içinde ABD'de aralarında Ticaret, İç Güvenlik ve Savunma Bakanlıklarının da olduğu birçok hassas kuruma 'yabancı bir hükümete bağlı korsanlar' tarafından siber saldırılar yapıldığı bildirilmişti. Keza korsanların, ABD Enerji Bakanlığı ve nükleer silahlardan sorumlu Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresinin ağlarına erişmiş olduğu da ortaya çıkmıştı.

Pompeo, The Mark Levin Show'da yaptığı açıklamada, "Amerikan hükümet kurumlarının sistemlerine kod yerleştirmek için üçüncü taraf bir yazılım parçası kullanma çabası vardı. Çok net bir şekilde bu adımların arkasında Rusların olduğunu söyleyebiliriz." diye konuştu.

Diğer yandan Microsoft Genel Direktörü Brad Smith, siber saldırıdan Belçika, İngiltere, Kanada, İsrail, Meksika, İspanya ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki müşterilerinin de etkilendiğini ancak asıl büyük sorunun ABD'de yaşandığını belirterek saldırıdan etkilenen müşterilerinin yaklaşık yüzde 80'inin ABD'de bulunduğu bilgisini paylaştı.

ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Ajansından (CISA) yapılan açıklamada da "Söz konusu saldırı, federal hükümetin yanı sıra eyalet ve yerel yönetimlere, önemli altyapı şirketleri ve diğer özel sektör kuruluşlarına da ciddi tehdit oluşturmaktadır. Bilgisayarlardaki tehditlerden kurtulmak çok karmaşık ve zorlayıcı bir süreç olacaktır." denildi.

Euronews