"PKK Kürdistan'da kendisini bir alternatif olarak dayatmaya çalışıyor"

Irak Kürdistan Yönetimi (IKBY) Dış İlişkiler Dairesi Sorumlusu Sefin Dizayi, PKK'nın Kürdistan bölgesindeki varlığını eleştirerek, "PKK Kürdistan'da kendisini bir alternatif olarak dayatmaya çalışıyor, fakirlerin evini yıkıyor ve haraç alıyor." dedi.

"PKK Kürdistan'da kendisini bir alternatif olarak dayatmaya çalışıyor"

Erbil merkezli "Kürdistan TV" kanalına, gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Dizayi, PKK'nin, Mahmur'da, Sincar'da, Kerkük'te Hanekin'de sorunlara sebep olduğuna dikkat çeker, "PKK, fakirlerin evini yıkıyor ve haraç alıyor" ifadelerini kullandı.

Irak Kürdistan Yönetimi Dış İlişkiler Sorumlusu Dizayi, PKK'nın Kürdistan bölgesinde kendisini bir alternatif olarak dayatmaya çalıştığına işaret ederek, şunları söyledi:

"En başından sormalıyız ki PKK'nın bu bölgelerde ne işi var? Kürdistan Bölgesi Hükümeti, seçilmiş bir hükümettir ve o sorumludur bu bölgelerde. PKK, Kandil ve Kandil yamacı gibi bu bölgelerde kendisini bir alternatif olarak görüyor ve bölgelerin isimlerini değiştiriyor. Bu kabul edilemez. Acaba onlara kim bu bölgelerin isimlerini değiştirme, kendi güçlerini dayatma ve halktan haraç alma hakkını vermiş?"

PKK nedeniyle 800 köy yeniden inşa edilemedi

Kürdistan Yönetimi Başbakanı Barzani'de, 27 Şubat 2021'de Fransa'da yayın yapan France 24 kanalına yaptığı açıklamada, PKK nedeniyle 800 köyün yeniden inşa edilemediğini belirterek, bölgede PKK'nın varlığına müsamaha göstermeyeceklerini vurgulamıştı.

"PKK maalesef iyi niyetimizden yararlandı." diyen Barzani, örgütünün bölgede dağları, hatta yerleşim alanlarını işgal ettiğini ve bu nedenle 800 köyün yeniden inşa edilemediğini dile getirmişti.

Barzani, "Bazen çiftçilerin, topraklarına erişimi engelleniyor. Çoğu zaman köylerden sınır dışı bile ediliyorlar. Bu yüzden bu durumun tırmanmamasını umuyoruz. Umuyoruz ki, PKK bu bölgedeki askeri varlığının kimseye hizmet etmeyeceğini anlayacaktır. Buna kesinlikle müsamaha göstermeyeceğiz." diye konuşmuştu.