Papa Irak ziyaretinde Ayetullah Sistani ile görüşecek

Vatikan lideri Papa Francis, Irak'ın önde gelen Şii din adamı Ayetullah Ali El Sistani ile gelecek ay Irak’ta görüşecek. Görüşme, Papa’nın IŞİD’le çatışmalar nedeniyle boşaltılan antik Hıristiyan yerleşim yerlerine ziyaretini de içerecek gezisi sırasında gerçekleşecek.

Papa Irak ziyaretinde Ayetullah Sistani ile görüşecek

Vatikan, Pazartesi günü, Corona virüsü salgını nedeniyle konutuna kapanan Francis'in 16 aydan sonra ilk yurt dışı gezisini 5 ile 8 Mart tarihleri arasında Irak’a yapacağını açıkladı ve ziyaretin güzergahını yayınladı. Corona virüsü aşısı olan 84 yaşındaki Papa, pandemiye ve süregelen güvenlik endişelerine rağmen ziyareti gerçekleştirmeyi planlıyor.

Francis'in Irak'a ilk papalık ziyaretini yapmasının ana nedeni, Iraklı Hıristiyanlar’a destek vermek. Papa Francis Irak'ı 2014’te ziyaret etmeyi planlamıştı. 2000 yılında da Papa 2. Jean Paul benzer bir ziyaret yapmak istemişti. Ancak ikisi de güvenlik endişeleri nedeniyle seyahatlerini ertelemek zorunda kalmıştı.

Papa Francis Bağdat'taki ilk gününde Francis, Sayidat El Nejat Kilisesi’ni ziyaret edecek; rahip ve rahibelerle görüşecek.

Ziyaretinin ikinci gününde Papa Francis, dünyanın önde gelen Şii liderlerinden Sistani'nin memleketi Necef'e gidecek. Papa aynı gün Hz. İbrahim'in doğum yeri olan antik Ur kentinde de bir dinlerarası buluşmaya ev sahipliği yapacak.

Papa’nın El Sistani ile buluşması, Şii bir liderle en önemli görüşmelerinden biri olacak. Francis, Sünni İslam’ın önemli kalelerinden sayılan Kahire'deki El Ezher Üniversitesi’nin Şeyhi Ahmed et Tayyib ile yakın ilişkiler kurmuş durumda.

Francis, Irak'taki son tam gününde Kuzey Irak’a da gidecek ve ülkede en fazla Hıristiyan nüfusun bulunduğu Ninova Ovası’ndaki Musul ve Karakuş kentlerini ziyaret edecek. Binlerce Hıristiyan, 2014’te IŞİD’in saldırıları nedeniyle bölgeden kaçmak zorunda kalmıştı.

Francis ayrıca Musul'daki bir kilise meydanında düzenlenecek törende "savaş kurbanları için" dua edecek.

VOA