Pakistan'daki Fransız elçinin sınır dışı edilmesi oturumu ertelendi

Pakistan Parlamentosu, 'Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam karşıtı söylemleri ve ülkede yayımlanan Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)'e hakaret eden karikatürler sebebiyle Fransa'nın İslamabad Büyükelçisi'ni sınır dışı etme' önerisini görüşmeyi bir kez daha erteledi.

Çarşamba günü hükümet tarafından Ulusal Meclis'e sunulan bir önergede, Fransız Büyükelçiyi sınır dışı edip etmemenin tartışılması isteniyor.

Önerge'de 'Meclis'in Batı'nın dine hakaretini kınaması, Müslüman ulusların bu konuda birleşmesi ve yetkililerin gelecekteki protestolar için büyük şehirlerde eylemcilere alan açması' talep ediliyor.

Cuma günkü oturum, milletvekillerinin tartışmanın nasıl ilerleyeceği konusunda kendi aralarında anlaşamaması üzerine gerçekleşmedi.

Vekillerden bazıları Fransa karşıtı sloganlar atarken bazı vekiller de elçinin sınır dışı edilmesini isteyen bir poster açtı.

Yaşanan fikir ayrılığının ardından Meclis Başkanı oturumu süresiz olarak erteledi.

Pakistan Tahrik-i Lebbeyk Pakistan Partisi (TLP), Macron'un söylemleri ve söz konusu karikatür krizi sebebiyle geçen seneden bu yana ülke çapında gösterilerde bulunarak, Fransa Büyükelçisi'nin ülkeden gönderilmesini ve Fransız ürünlerinin boykot edilmesini talep ediyor.

Hükümet, Meclis'e önerge vererek, sınır dışı talebinin Meclist'e görüşülerek ortak bir şekilde karar alınmasını ve yükün kendi üzerinden alınmasını istiyor.

Pakistan Başbakanı İmran Han, Fransa Büyükelçisi'nin gönderilmesinin Batı'daki İslamofobi'ye bir çözüm olmayacağını vurgulayarak "Batı, bunu bir konuşma özgürlüğü meselesi yaptı. Eğer biz Fransa Büyükelçisi'ni gönderirsek bazı Avrupa ülkeleri de aynı şeyi yapacak." ifadelerini kullanmıştı.