Astana garantörleri Suriye'ye dair son gelişmeleri ele almak için yarın 15. kez toplanacak

Soçi'de iki gün sürecek toplantıda öne çıkan konu başlıkları, sahada istikrar ve güvenlik, siyasi süreci ilerletmeye yönelik adımlar ve duraksayan anayasa görüşmelerinin seyri olacak

Astana garantörleri Suriye'ye dair son gelişmeleri ele almak için yarın 15. kez toplanacak

Rusya'nın Soçi kentinde yarın başlayacak Suriye konulu 15. Garantörler Toplantısı'nda, sahaya ve siyasi sürece ilişkin son durumun ele alınması, Beşşar Esed rejiminin uzlaşmaz tutumu yüzünden ilerleme kaydedemeyen Anayasa Komitesi görüşmelerinin akıbetinin de ağırlıklı olarak masaya yatırılması bekleniyor.

Suriye meselesiyle ilgili Astana formatının garantörü olan Türkiye, İran ve Rusya heyetlerinin 16-17 Şubat'ta Rusya'nın Soçi kentinde bir araya geleceği toplantı, İsviçre'nin Cenevre kentinde 29 Ocak'ta sona eren ancak Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in ifadesiyle, "hayal kırıklığı"na dönüşen Suriye Anayasa Komitesinin 5'inci turunun gölgesinde düzenlenecek.

Komitenin son toplantısında muhaliflerin yapıcı, rejimin ise sürecin ilerlemesine ayak direyen tutumu öne çıkmış, Pedersen, sunduğu önerileri muhaliflerin kabul ettiğini fakat rejimin reddettiğini belirterek, durumun değişmemesi halinde "Komite toplantıları için buluşmaya devam edilemeyeceğini" söylemişti.

Cenevre'de duraksayan anayasa çalışmalarından kısa süre sonra Astana garantörlerinin Soçi'de yarın başlayacağı görüşmelerin odak noktası, Komite toplantılarının seyri olacak.

Muhaliflerin anayasanın ilk faslındaki 10 temel ilkenin yazımını tamamlayıp sunmasına karşın, rejimin gündem ve anayasa yazımı dışındaki konulara odaklanması nedeniyle ilerleme kaydedemeyen Anayasa Komitesi görüşmelerinde 6'ncı turun akıbetinin, Soçi toplantısının önemli noktalarından birini oluşturması öngörülüyor.

Toplantıda, bir sonraki anayasa görüşmelerinin ne zaman yapılacağına dair tarih belirlenmesi zor görünse de Komitenin yeniden toplanıp yol alabilmesi için yoğun görüşmeler yapılacağı tahmin ediliyor.

AA