Pakistan, 1.7 milyon Afgan sığınmacıyı zorla geri göndermeyi planlıyor

Pakistan hükümeti, yıl sonuna kadar ülkeyi terk etmeleri gereken yaklaşık 1.7 milyon yetkisiz Afgan sığınmacıya yönelik bir emir yayınladı

Pakistan, 1.7 milyon Afgan sığınmacıyı zorla geri göndermeyi planlıyor

Bu yılın başlarından bu yana iki ülke sınırında artan militan saldırılar gerilimi artırdı. Pakistan, sınır geçiş saldırılarını Afganistan merkezli operatörlerin gerçekleştirdiği iddialarını dile getirirken Afganistan İslem Emirliği bu suçlamaları reddetti.

Ancak bu gerginlik, İslamabad'da hoşnutsuzluğu artırdı ve Salı günü "illegal" göçmenlere yönelik bir sert mücadele başlattığını açıkladı.

Pakistan İçişleri Bakanı Sarfraz Bugti, Salı günü "illegal" Afganlara yönelik bu mücadele emrini duyurdu.

Yabancı bir ülkede sığınma hakkı uluslararası hukukta güvence altına alınmıştır.

BM'ye göre yaklaşık 1.3 milyon Afgan mülteci kayıtlıdır ve başka 880.000 kişi ise yasal statü kazanmıştır. Ancak diğer 1.7 milyon kişi, henüz mülteci statüsü kazanmamış olanlar için yapılmış bir gönderme olarakBugti tarafından "illegal" olarak kabul edilmektedir.

Bugti, bu kişilerin ay sonuna kadar gönüllü veya zorla sınırdışı edilmesi gerektiğini söyledi. Eğer gitmezlerse, tüm kanun uygulama kurumlarının bu operasyonda kullanılacağını belirtti. Ancak böyle bir operasyonun nasıl gerçekleşeceği konusunda ayrıntı vermedi.

Ayrıca ülkedeki "illegal" Afganların özel işletmelerini ve varlıklarını tanımlamayı ve el koymayı amaçlayan bir görev gücünün kurulduğunu açıkladı.

Afganistan'daki yetkililer, Pakistan'daki yerel otoritelerin zaten yasal statüye sahip olanlar dahil Afganları toplamaya başladığını söyledi. X adıyla bilinen Twitter üzerinden yapılan açıklamada, son iki haftada 1.000'den fazla Afgan'ın gözaltına alındığı belirtildi.

Devlet medya kuruluşu APP, sonunda Pakistan'ın ülkedeki tüm Afganların - yasal statüye sahip olanlar ve Pakistan oturma kartlarına sahip olanlar dahil - ayrılmasını istediğini belirtti. Haberinde hükümet kaynaklarına atıfta bulundu.