'Oğullarımıza ABD'nin operasyonu desteklediği söylendi'

Venezuela’da Maduro hükümetine karşı yapılan silahlı baskında gözaltına alınan ABD’li iki eski yeşil bereli askerin aileleri ve dostları Amerikan basınına konuştu.

'Oğullarımıza ABD'nin operasyonu desteklediği söylendi'

Venezuela hükümeti iki hafta önce Venezuela Devlet Başkanı Maduro’yu devirmek için yapılan başarısız saldırı girişiminde, 8 saldırganın öldürüldüğünü, aralarında ABD’li eski özel kuvvetler mensubu Luke Denman ve Airan Berry’nin de olduğu bazı saldırganları sağ yakaladıklarını duyurmuştu.

Komplonun sorumluluğunu Florida merkezli Silvercorp adlı özel güvenlik şirketinin yöneticisi, bir diğer eski yeşil bereli Jordan Goudreau üstlenmişti.

NBC’ye konuşan yakınları gözaltındaki iki ABD’li eski yeşil bereli Denman ve Berry’nin ABD yönetiminin baskını desteklediğine inandırıldıklarını söyledi.

Denman'ın yakın arkadaşı Danie Dochen "Varabildiğim tek sonuç onun kasıtlı olarak aldatıldığı. Goudreau eski silah arkadaşını egosu uğruna bir intihar görevine gönderdi" dedi.

Denman'ın başarısız operasyondan önce kendisine "ABD hükümetince onaylanmış" bir çabanın parçası olduğunu söylediğini açıklayan Dochen "Gerçekten bildiğim tek şey bu" ifadelerini kullandı.

Berry'nin eşi Melanie Berry de NBC News'a yaptığı açıklamada eşinin operasyonu ABD'nin desteklediğine inandırıldığını savunarak "Kurallara uygun kanallar vasıtasıyla olmayan bir iş yapacak tipte biri değildi" dedi.

Yakınlarıy iki eski yeşil berelinin görevden heyecanlı ve inançlı şekilde bahsettiğini de anlattı.

Melanie Berry eşinin ocak ayında Goudreau'nun şirketinin teklifini kabul ettiğini ve işinin içeriği hakkında bilgi vermediğini belirterek "O, Jordan'a güvenmişti. Bir şey söyleyemeyeceğini ama iyi bir amaç için gittiğini söyledi" dedi.

Luke Denman'ın babası Frank Denman da oğlunun telefonda kendisine göreve gideceğini açıklarken "hayatında yapacağı en anlamlı şey" dediğini söyledi.

Oğlunun para kazanma peşindeki bir asker olduğunu yazan bazı haberleri okumakta zorlandığını söyleyen baba Denman "Onun inandığı şey bu operasyonun alandakinden çok daha farklı olması gerektiğiydi" dedi.

Başarısız baskında gözaltına alınan eski yeşil berelilerden Luke Denman, Venezuela televizyonunda yayımlanan sorgu videosunda Karakas'taki havalimanının kontrolünü ele geçirip, Maduro'yu uçakla ABD'ye kaçırmayı kabul ettiğini söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD'nin operasyonda "doğrudan rol almadığını" açıklamış, ABD Başkanı Donald Trump da geçen cuma hükümetinin olayla ilişkisi olmadığını iddia etmişti.

Indepnedent, NBC