Nijer’de Fransız Büyükelçiliği önünde namazlı protesto

Nijer'de Fransız kuvvetlerinin ve büyükelçisinin geri çekilmesi çağrısında bulunan gösteriler dördüncü gününde de devam etti

Nijer'de binlerce kişi, 26 Temmuz darbesinden sonra iktidara gelen askeri rejimin istekleri arasında yer alan Fransız kuvvetlerinin geri çekilmesi talebiyle artarda dört gündür gösteri yapıyor.

Göstericiler, “Kahrolsun Fransa” sloganları atarken, darbeden bu yana Niamey'deki önceki gösterilerde atılan sloganlar da tekrarlanıyor.

Macron'un Fransız büyükelçisini çekmeyeceklerini açıklaması üzerine, göstericeler dün akşam Nijer'in Fransız Büyükelçiliği önünde protesto düzenlediler. Akşam namazı vaktinde de topluca elçilik önünde namaz kıldılar.

Nijer’deki askeri rejim  geçtiğimiz Cuma günü Fransa'ya karşı yeni bir sözlü saldırı başlattı ve Paris'i devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum'u destekleyerek ülkenin içişlerine alenen müdahale etmekle yapmakla suçladı.

O günden bu yana , Fransız askerlerinin konuşlandığı Nijerya askeri üssü yakınındaki bir kavşakta Fransızlara karşı düzenlenen protestolara on binlerce kişi katıldı.

Nijer'in eski sömürge gücü olan Fransa ile ilişkileri, Paris'in Bazoum'a verdiği destekten sonra hızla kötüleşti.

3 Ağustos'ta askeri konsey, Nijer'de bulunan bin 500 askerin konuşlandırılmasını öngören Fransa ile yapılan çok sayıda askeri anlaşmanın iptal edildiğini duyurdu.

İçişleri Bakanlığı'nın Perşembe günü yayınladığı bir talimat ve Niamey Yüksek Mahkemesi'nin Cuma günü verdiği bir karara göre, Nijer ayrıca Fransız büyükelçisi Sylvain Itte’den diplomatik dokunulmazlığı ve vizeyi geri çekti ve ondan ülkeyi "terk etmesini" istedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bugün Itte'nin çalışmalarını övdü ve kendisine ayrılması için 48 saat süre verilmiş olmasına rağmen hâlâ Niamey'deki büyükelçilikte olduğunu belirtti.

Fransa dün büyükelçinin görevinde kalması gerektiğini bildirdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Le Monde gazetesine verdiği röportajda, "O, Nijer'deki meşru yetkililer nezdindeki temsilcimiz” ifadelerini kullandı.