Nijer: ECOWAS heyetinin diplomatik girişimi başarısız oldu

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) delegasyonunun Nijer’de darbe yapan Askeri Konsey ile yaptığı toplantıda ilerleme kaydedilmemesinin ardından Nijer'deki kriz daha da derinleşecek gibi görünüyor.

Nijer: ECOWAS heyetinin diplomatik girişimi başarısız oldu

Nijer’de Askeri Konsey 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum'u darbe ile devirmişti.

Darbe ve Wagner yandaşı göster

Öte yandan bir grup darbe yandaşı başkent Niamey'in merkezinde Askeri Konsey’e destek gösterisi düzenledi. Fransa ve ECOWAS karşıtı sloganların atıldığı gösteride bazıları Wagner grubunun lideri Yevgeny Prigozhin’in posterlerini ve Rus bayraklarını taşırken görüntülendi. Gösteri, darbenin lideri General Abdurrahman Tchiani'nin televizyonda yaptığı konuşmanın ertesi günü düzenlendi. Tchiani televizyondaki konuşmasında “Ülkede 3 yılı geçmeyecek bir geçiş dönemi yaşanacağını ve ulusal diyaloğun başlatılacağını” söyledi.

ECOWAS heyetiyle görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan Tchiani, herhangi bir askeri müdahaleye karşı uyarıda bulundu ve Nijer'in eli kolu bağlı durmayacağını ifade etti. Tchiani, "Bize karşı bir saldırı yapılırsa, bazılarının düşündüğü gibi parkta yürüyüş olmayacak. ECOWAS, belirtmediği bir yabancı orduyla iş birliği içinde işgal ordusu kurmak istiyor” dedi.

Öte yandan, eski Nijerya Devlet Başkanı Abdusselam Ebubekir liderliğindeki ECOWAS heyeti temkinli bir iyimserlik dile getirdi. Heyetin ağustos başındaki önceki ziyaretinin aksine, elçiler geçtiğimiz Cumartesi darbe lideri ve görevden alınmasından bu yana tutuklu olan Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum ile görüşme fırsatı buldular. Bazoum’un, Nijerya televizyonunda yayınlanan fotoğraflarda toplantı sırasında gülümsediği göründü.

Ebu Bekir, "Şüphesiz umut vardır. Heyetin ziyareti, bu zor sorun çözülene kadar müzakerelerin sürdürülmesi için alan yaratılmasına yardımcı oldu. Ancak Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun Bazoum'un derhal serbest bırakılması ve görevine iade edilmesi çağrısı gölgesinde krizin sonu görünmüyor” dedi.