Nebil Şas: Kudüslülerin oy kullanmasıyla ilgili uluslararası anlaşmaya varıldı

Nebil Şas, Kudüs'teki Filistin seçimlerini ve buradaki oylama mekanizmasını düzenlemeyi içeren uluslararası anlaşmanın ayrıntılarını açıkladı.

Nebil Şas: Kudüslülerin oy kullanmasıyla ilgili uluslararası anlaşmaya varıldı

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın Özel Temsilcisi Nebil Şas, Kudüs'teki Filistin seçimlerini ve buradaki oylama mekanizmasını düzenlemeyi içeren uluslararası anlaşmanın ayrıntılarını açıkladı.

Yakında icra edilecek seçimlerde Kudüs'teki Filistinlilerin oylamalarının İsrail postaneleri aracılığıyla yapılacağını belirten Şas, Kudüs’teki seçim yöntemi konusunda uluslararası bir fikir birliğine vardıklarını duyurdu.

Önceki seçimlerde de bu yöntemin uygulandığını hatırlatan Nebil Şas, şimdiye kadar herhangi bir sorun çıkmadığını ve İşgalci İsrail’in de buna itiraz etmediğini ifade etti.

Resmi olmayan tahmini veriler, işgal altındaki Kudüs'te yaklaşık 340.000 Filistinlinin yaşadığını gösterirken, Filistin Merkezi Seçim Komisyonu'ndan gelen veriler ise bu yılki kayıtlı seçmen sayısının yaklaşık 75 bine ulaştığını gösteriyor.

28 Eylül 1995'te Washington'da İşgalci İsrail ile Filistinliler arasında imzalanan geçiş dönemi anlaşmasına göre, Doğu Kudüs'te oyların İsrail Posta İdaresi'ne bağlı postanelerde yapılması öngörülüyor. Ancak bu yıl, 2017'nin sonlarında Amerika'nın Kudüs'ü İşgalci İsrail'in başkenti olarak tanımasının ardından ilk kez seçimler yapılacak.

İşgalci İsrail'in herhangi bir itirazının, kabul edilemeyeceğine dikkat çeken Şas, “Kudüs topraklarımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Kudüslüler de uluslararası hukuka göre seçme ve seçilme hakkına sahiptir. Aksi durumda her girişim kanunlara aykırı olmuş olur.” ifadesini kullandı.

Normal şartlarda Kudüs’te hiçbir şekilde Filistin egemenliğini kabul etmeyen işgal güçleri, burada seçimlerin yapılmasına ilişkin yaklaşımını henüz açıklamadı.

Palinfo