National Interest: 'İsrail' Orta Asya'da nüfuzunu artırmaya çalışıyor

Gazze'deki savaş Lübnan, Yemen ve İran gibi birçok cephede sürerken, hem 'İsrail' hem de İran Ukrayna, Kafkaslar ve Orta Asya'ya doğru etki alanlarını genişletiyor.

National Interest: 'İsrail' Orta Asya'da nüfuzunu artırmaya çalışıyor

Kafkasya ve Orta Asya, "İsrail" ve İran arasında yeni bir Soğuk Savaş'ın kilit savaş alanları haline geldi. National Interest'e göre, çatışma ABD liderliğindeki Batı bloğu ile Çin, Rusya ve İran liderliğindeki Avrasya bloğu arasındaki daha büyük bir mücadelenin parçası.

Gazze’deki savaş Lübnan, Yemen ve İran gibi çok sayıda cephede devam ederken, hem 'İsrail' hem de İran Kafkasya ve Orta Asya'ya doğru nüfuzlarını genişletiyor. İran Azerbaycan ile ittifakını güçlendirdi ve Orta Asya ülkeleriyle bağlarını genişletti, 'İsrail' ise Ermenistan ile ilişkilerini geliştiriyor ve Orta Asya'daki konumunu güçlendiriyor.

Orta Asya ülkeleri, fosil yakıtlarının çoğunu pazara ulaştırmak için İran'ın Basra Körfezi'ndeki Bender Abbas limanına güveniyor.

Ayrıca Türkiye jeopolitik bir eksen olarak Batı ve Avrasya etkileri arasında gidip gelmektedir.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , Ukrayna'nın NATO üyeliğini ve İsveç'in üyeliğini desteklerken , Türkiye'nin "İsrail" konusundaki tutumu 7 Ekim'den bu yana İran ve Rusya ile daha yakın bir çizgide seyrediyor , Hamas liderlerine ev sahipliği yapıyor, askeri eylemde bulunmayı ve işgalcilerle ticareti durdurmayı öneriyor.

Tarihsel olarak Rusya, Kafkasya ve Orta Asya üzerinde egemenlik kurmuş, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bile bu bölgeleri kendi nüfuz alanının bir parçası olarak görmüştür.

Ancak son dönemdeki değişimler belirgin: Gürcistan Avrupa ve Çin ile ilişkilerini iyileştiriyor, Ermenistan İran ile ilişkilerini derinleştiriyor ve Azerbaycan Türkiye ile daha yakın bir uyum içinde hareket ediyor. İran ayrıca Gürcistan'ın Karadeniz limanlarına bağlayan altyapı projeleri üzerinde çalışıyor ve hem Ermenistan hem de Gürcistan Suudi Arabistan ile ilişkilerini güçlendiriyor.

Bu değişen dinamiğe yanıt olarak, 'İsrail' zayıflayan Rus etkisinden yararlanarak bu bölgelerdeki varlığını artırmaya çalıştı. Aynı zamanda, İran'ın güçlü ekonomik konumu bölgede önemli bir oyuncu olmaya devam ediyor.

Kaynak:National Interest