Myanmar'da polis karakoluna saldırı: 14 ölü

Myanmar'da askeri darbeye karşı protestocuları destekleyen 3 etnik silahlı grubun Şan eyaletindeki bir polis karakoluna saldırısı sonucu en az 14 polis öldü.

Myanmar'da polis karakoluna saldırı: 14 ölü

Myanmar'da askeri darbeye karşı protestocuları destekleyen 3 etnik silahlı grubun Şan eyaletindeki bir polis karakoluna saldırısı sonucu en az 14 polis yaşamını yitirdi.

The Irrawaddy sitesindeki habere göre, eyalete bağlı Lashio ilçesinde sabah saatlerinde Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu (MNDAA), Ta'ang Ulusal Özgürlük Ordusu (TNLA) ve Arakan Ordusu mensupları bir polis karakoluna baskın düzenledi.

Baskında en az 14 polisin yaşamını yitirdiği, 2 polisin ise kayıp olduğu açıklandı.

Ordu 2 köye saldırdı

Saldırının ardından Myanmar ordusunun, Lashio yakınlarındaki 2 köyde karşı saldırıda bulunduğu ve en az 300 sivilin evlerini terk ettiği kaydedildi.

Arakan Ordusu ile MNDAA ve TNLA, 30 Mart'ta yaptıkları açıklamada, darbe karşıtı protestoculara silahlı müdahaleye son verilmemesi durumunda orduyla yürürlükteki ateşkes anlaşmasını bozarak, protestocuların safına geçeceklerini duyurmuştu.

Silahlı gruplar, 2018'de Myanmar ordusuyla ateşkes imzalamıştı.

Ordu, protestocuları Çin İHA'larıyla gözetliyor

Myanmar ordusunun, darbe karşıtı protestocuları Çin yapımı insansız hava araçlarıyla (İHA) takip ettiği öne sürüldü.

İngiltere'de yayımlanan Janes International Defence Review dergisindeki haberde, Myanmar ordusuna ait İHA'ların Mandalay kentinde protestocu kalabalığın üzerinden uçuş yaparken görüntülendiği videolar incelendi.

Görüntülenen İHA'ların, Çinli savunma sanayi üreticilerinden Çin Havacılık Bilim ve Teknoloji Firmasının (CASC) üretimi olduğu iddia edildi.

New York Times gazetesinde 2 Mart'taki haberde de Myanmar ordusunun, darbe karşıtı protestoları takip etmek için İsrail üretimi İHA'lar kullandığı öne sürülmüştü.

AA