Myanmar, Arakan'la ilgili haber yapan gazeteciyi idamla yargılıyor

Myanmar, Arakan’la ilgili haber yapan bir gazeteciyi terör yasası kapsamında idamla yargılarken sitelere de erişim engeli getirdi.

Myanmar, Arakan'la ilgili haber yapan gazeteciyi idamla yargılıyor

Myanmar mahkmesi, Arakan Ordusu adlı grupla röportaj yapan bir gazeteci ülkenin terör yasası uyarınca 31 Mart'ta tutuklarken, yetkililer, Arakan eyaletinin batısındaki çatışmayı konu alan haber sitelerine de erişim engeli koydu.

Myanmar, bir yılı aşkın bir süredir çatıştığı Arakan Ordusunu yasa dışı bir grup olarak tanımlıyor.

Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu (ARSA), nüfusun çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Myanmar'ın kuzeyindeki Rakhine (Arakan) eyaletinde faaliyet gösteriyor.

ARSA amaçlarının "meşru müdafaa ilkesi doğrultusunda Arakanlıları devlet zulmüne karşı savunma, kurtarma ve koruma" olduğunu söylüyor.

ARSA ayrıca sivillere yönelik saldırı düzenlemediklerini belirterek, "terörist" tanımlamasını reddediyor

Ömür boyu hapis

Myanmar'ın en büyük ikinci şehri olan Mandalay'daki mahkeme, 27 Mart'ta Arakan Ordusu ile röportaj yapan ve bunu yayınlayan Myanmar'ın Sesi gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Nay Myo Lin'i terörizm yasası kapsamında yargılıyor.

Haber sitesine erişim engellendi

Nay Myo Lin'in avukatı Thein Than Oo, müvekkiline ömür boyu hapis cezası verilebileceğini belirtti.

Diğer yandan Myanmar İletişim Bakanlığı, operatörlere onlarca web sitesine erişimin engellenmes talimatı verdi. Bakanlık erişim engelli alan sitelerin listesini yayınlamazken, Arakan'daki çatışmalara ilişkin haber yapan sitelere erişim sağlanamıyor.

İndependentarabia