“Müslümanların Fransa’dan sessiz göçü”

Raporlar, Fransa’da İslamafobinin artması nedeniyle özellikle Müslüman elitlerin ülkeden göçünde önemli bir artış gösteriyor.

“Müslümanların Fransa’dan sessiz göçü”

Al Kuds Al Arabi sitesinin haberine göre, Birmingham ve Georgetown Üniversitesi’nde Din ve Siyaset Bilimci Jocelyn Cesari, Fransa’nın her zamankinden daha fazla kimlik geriliminden muzdarip olduğuna inanıyor.

Jocelyn Cesari, yaşanan gerilimlerin aşırı sağın açıklamalarının ötesine geçerek açık ırkçılığa ulaştığını dile getirerek son beş yılda İslamofobi tartışmasının akademik tartışma sınırlarını aşarak daha çok siyasi bir mesele haline geldiğine inanıyor.

Fransa son yıllarda Fransız medyasının dile getirdiği “Müslüman elitler kaçışı" olarak tanımladığı duruma tanık oldu. Yani doktorlar, mühendisler, profesörler, girişimciler, işadamları, kamu hizmeti çalışanlar...

Amerikan gazetesi New York Times Şubat 2022’de “Müslümanların Fransa’dan sessiz göçü” başlıklı makalede bu konuyu ele aldı.

Medyaya göre Müslüman elitler ve aydınlar dinden kaynaklanan ayrımcılık ve isimlerine ve etnik kökenlerine ilişkin önyargılar nedeniyle Fransa’yı terk ederek başka ülkelere gidiyor.

Diğer yandan medyaya göre Fransa’da son yıllarda İslamofobik olaylarda yüzde 40’lık bir artış görülüyor.

“Avrupa'da İslamofobiye Karşı Eylem” örgütü, geçtiğimiz Mart ayının başında yayınladığı raporda, 2023 yılında Fransa’da İslam karşıtı tedbirlerde endişe verici bir artış olacağını açıklamıştı. Fransa’da İslamofobinin endişe verici yükseliş eğilimi özellikle eğitim sisteminde görülüyor.

Okullarda 2004 yılında dini sembollerin yasaklanması Müslüman öğrencilere karşı ayrımcılığın önünü açtı.

Ayrıca raporlar, başta kadınlar olmak üzere Müslümanlara ve İslami kurumlara yönelik ayrımcılık ve özellikle ahlaki taciz ve saldırı vakalarında önemli bir artışa işaret ediyor. Pek çok Müslüman, İslamofobi’nin 2015’te Paris’teki terör saldırılarından bu yana arttığına ve 7 Ekim’deki Aksa Tufanı operasyonundan sonra da yoğunlaştığına inanıyor.