Müslümanların boykotları nedeniyle Batılı markalar çaresiz durumda

Sosyal medya ve BDS grupları tarafından yürütülen boykotlar, Pakistan'daki Coca-Cola ve Malezya'daki Starbucks gibi birçok işletmenin satışlarında önemli düşüşlere neden oldu.

Müslümanların boykotları nedeniyle Batılı markalar çaresiz durumda

Müslüman çoğunluklu ülkelerde Coca-Cola, KFC, Starbucks, Mondelez ve Pizza Hut gibi Batılı yiyecek ve içecek markalarının boykot edilmesi , bu markaların kârarlılığını önemli ölçüde etkiledi.

Bazı çokuluslu şirketler bunun önemini küçümseme konusunda dikkatli davranırken, Mondelez ve L'Oréal gibi diğerleri ise Orta Doğu satışlarında özellikle olumsuz sonuçlar belgelediler.

Sosyal medya ve BDS grupları tarafından yürütülen boykotlar, Pakistan'daki Coca-Cola ve Malezya'daki  Starbucks gibi birçok işletmenin satışlarında önemli düşüşlere neden oldu.

Şirketler bu sorunu profillerini düşürerek ve daha fazla tartışma yaratmaktan kaçınarak çözmeye çalışıyor.

Boykotlar, Batılı şirketlerin zaten yerel alternatiflerle rekabet ettiği ve tüketici zevklerinin yerel ürünlere kaydığı  bir dönemde geliyor .

Ortadoğu ve Kazakistan'da KFC, Pizza Hut ve Krispy Kreme gibi markaları işleten Americana Restaurants'ın CEO'su Amarpal Sandhu, olayın "eşi benzeri görülmemiş" olduğunu söyledi.

Gıda üreticisi Mondelez'in baş mali işler sorumlusu Luca Zaramella, boykotların "bir engel olmaya devam ettiğini" ve ikinci çeyrekte Orta Doğu satış büyümesini %2 oranında yavaşlattığını söyledi. L'Oréal ayrıca boykotların yılın ilk yarısında büyümeyi %2 oranında engellediğini söyledi.

Financial Times, temmuz ayı sonlarında McDonald's'ın 2020'den bu yana ilk kez küresel satışlarda düşüş yaşadığını bildirmişti .

Son zamanlarda, birkaç Orta Doğu ülkesinde ve Endonezya ve Malezya'da satışlarda düşüş olduğunu bildirdi. Çin ve Fransa'da da satışlar düştü.

McDonald's, nisan ayında Alonyal grubunun "İsrail"deki tüm franchise'larını satın alma planlarını duyurdu .

Suudi Arabistan Varlık Fonu ve Dubai merkezli milyarder Mohamed Alabbar'ın kontrolündeki Americana mağazaları, yılın ilk yarısında 81 mağaza açmasına rağmen, ikinci çeyrek kârının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 düştüğünü açıkladı.

Pakistan'da hükümet, Temmuz ayında "İsrail"i veya ordusunu "doğrudan veya dolaylı olarak" destekleyen firmaların ürünlerini tespit edip boykot edecek bir komite kurmayı taahhüt etti .

Pakistan'daki Coca-Cola şişeleyicisi Coca-Cola İçecek, 2024'ün ilk üç ayında ülkedeki satış hacminin geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık dörtte bir oranında düştüğünü iddia etti ve boykotların sonuçlarına değinmeden bunun nedenini "makroekonomik olumsuzluklara" bağladı.

Mısır'da PepsiCo'nun şarkıcı Amr Diab ve Mısırlı Liverpool oyuncusu Mo Salah gibi ünlüleri kullanan televizyon reklamları sosyal medya kullanıcılarından büyük tepki aldı.

Almayadeen