"Müslümanlar “kurban” kesmeye gayret etmelidir"
İTTİHADUL ULEMA Üyesi Molla Mehmet Ali Altun, Kurban Bayramı'nda Allah katında en sevimli ibadet olan kurban kesimine ilişkin önemli tavsiyelerde bulundu.
Kurban ibadetinin İslam’ın en büyük şiarlarından olduğuna işaret eden Molla Mehmet Ali Altun, kurban kesmenin Müslümanlar arasında birlik ve beraberliğe, kardeşliğe, fertler arasında muhabbetin artmasına vesile olduğunu belirtti.
Kurban ibadetinin Peygamber Efendimizin hiçbir zaman terk etmediği büyük bir ibadet olduğunu ifade eden Altun, gücü yeten, imkânı yerinde olan bütün Müslümanların bu ibadeti yerine getirmeye gayret etmesi gerektiğini kaydetti.
“Kurban Hz. İbrahim’in tevekkülünü, Hz. İsmail’in teslimiyetini, Hacer annemizin sabrını sembolize ediyor”
Kurban Bayramı’nın manevi atmosferi içine girdiklerini dile getiren Altun, “Rabbime hamd olsun, bir Kurban Bayramı’nın daha manevi atmosferine girmiş oluyoruz. Kurban Bayramı, İslam’ın en büyük şiarlarındandır. Kurban Bayramı’nı, Kurban Bayramı kılan, anlamlandıran en büyük özellik ise kurbanların kesilmesi, Allah’u Teâlâ’ya kurbanların sunulmasıdır. Kurban Bayramı, Hazreti İbrahim’in Allah’u Teâlâ’ya tevekkülünü, Hazreti İsmail’in Allah’a teslimiyetini, Hacer annemizin aynı zamanda sabrını sembolize ediyor.” dedi.
“Peygamberimizin devamlı yaptığı bu ibadetten mahrum kalmayalım”
Kurban Bayramı’nın birçok önemli hususiyeti içinde barındıran bir bayram olduğuna işaret eden Altun, şöyle devam etti:
“Kurban insanlık tarihiyle başlayan ve günümüze kadar gelen bir ibadettir. Ama Sevgili Peygamberimize kurban kesimi Rabbimiz farz kıldı ve ümmetine de sünnet eyledi. Hayrı büyük, bereketi büyük bir ibadettir. Gücü yeten, imkânı yerinde olan bütün Müslümanlar Kurban Bayramı’nda kurban kesmeye gayret etmelidirler. Devamlı Peygamberimizin yaptığı bir hayırdan kendimizi mahrum etmememiz gerekir.”
“Kurban, kardeşliğin pekişmesine, muhabbetin, ülfetin ziyadeleşmesine de bir vesiledir”
Kurban ibadetinin önemli bir ibadet olduğunun altını çizen Altun, “Hanefi mezhebine göre vacip olan bir ibadettir. Şafiilere göre ise müekked bir sünnettir. Yani fazileti büyük, hayrı büyük bir sünnet olduğu beyan ediliyor. Hayırseverler yoksul insanlarla, medrese talebeleriyle kurbanlarını paylaşarak onların hayrına ortak olabilir, gönüllerini hoş edebilir. Kurban, aramızdaki kardeşliğin pekişmesine, muhabbetin, ülfetin ziyadeleşmesine de bir vesiledir. Allah’a insanları yaklaştıran, Allah’ın rızasına götüren ciddi bir vesiledir kurban kesmek.” diye konuştu.
“Bütün sünnetlerdeki hassasiyetimizi kurban sünnetiyle de ortaya koyalım”
İmkânı yerinde olan tüm Müslümanların kurban kesmesi gerektiğini vurgulayan Altun, son olarak şunları söyledi:
“İfsat çağında, sünnetlerin unutulmaya yüz tutulduğu bu dönemde böylesi büyük sünnetleri ihya etmek, onları diri tutmak, onları Müslümanların gündemine taşımakta bir ibadettir. Çünkü kurban ibadeti, Peygamberimizin hiç terk etmediği bir ibadet olması hasebiyle Müslümanlar içinse ciddi bir salih ameldir. Buradan tüm Müslümanlara çağrıda bulunuyoruz: Bütün sünnetlerdeki hassasiyetimizi kurban sünnetiyle de ortaya koyalım. Her Müslümanın kendi çapında bir kurban kesmeye gücünün yetebileceğine inanıyoruz. Medreselerde okuyan binlerce ilim talebesi var. Hafızlık eğitimi alan talebeler var. Onlarında o büyük hayrına ortak olmak için kurbanlarımızı bu tür yerlere götürüp bu büyük sünneti de ihya etmiş oluruz.”(İLKHA)