Muhammed Mursi Paris'te anıldı

Fransa’nın başkenti Paris’te, yüzlerce kişi Mısır’ın ilk seçilmiş cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi'yi anmak ve Sisi rejiminin işlediği

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi, Paris’te yaşayan müslümanlar 6 yıldır haksız bir şekilde zindanda tutulan, ve geçtiğimiz Pazartesi günü mahkeme salonunda hayatını kaybeden şehid Muhammed Mursi için bir araya geldi.

Çok sayıda insan hakları örgütünün destek verdiği gösteri, ‘’Mısır için demokrasi birliğinin’’ öncülüğünde gerçekleşti.

Programa öncülük eden dernek başkanları tarafından konuşmalar yapılırken, sık sık ‘’Mursi başkan, katil Sisi’’ sloganları atıldı.

Konuyla ilgili mikrofonumuza açıklamalarda bulunan ‘’Sınırsız adalet ve hukuk’’ derneği başkanı Uzman Doktor François Deroche, ‘'bugün buraya Mısır halkının acısını paylaşmak adına geldim. Dünyanın en eski halkı olan, binlerce yıllık medeniyete sahip olan Mısır halkının kaybettiği devlet başkanı Muhammed Mursi için buradayım. Açıkça söylüyorum ki, Mısır halkı başına gelenleri hak etmedi. Oyların çoğunluğuyla seçilmiş bir cumhurbaşkanı vardı, ve bu çok değerli bir şey.'

Deroche konuşmasının devamında şunları söyledi;

'Mursi beye olanları görünce, işte darbeyle indirilmesi, ardından 6 yıllık esaret hayatının günde 23 saatini yalnız geçiriyordu. Ben bir doktor olarak bunu kabul etmeme mümkün değil. Bu adaletsizliktir, anormal bir şey ve modern dünyada olmaması gereken bir uygulama. Ve böyle bir şeyle karşılaştığımız vakit şikayet etmek durumundayız. Baktığımız zaman görüyoruz ki Muhammed Mursi ölmedi, öldürüldü. Tabi doğal yolla öldüğünü söyleyenler, kameralar önünde tüm dünyanın gözü önünde kalp krizinden öldüğünü söyleyenler tam bir saçmalık içindeler, zira ufak bir şeker parçası bile onu tekrar hayata tutunması için yeterli olurdu.

Kriz esnasında bir doktor kendisine yaklaşıp göz kapaklarını açarak ölüp ölmediğini kontrol ediyor. Yani bu gösteriyor ki programlanmış bir ölümdü. Dolayısıyla bugün olayın aydınlatılması için bir soruşturma komiyonu oluşturulmalı. Hak ve hukuk sahibi doktorlar tarafından otopsi yapılmalı. Muhammed Kaşıkçı olayı gibi olmamalı.'

Konuşmacılar, Mısır'da yaşanan sıkıntılara değinerek insanları duyarlı olmaya çağırdılar. Mikrofonumuza açıklamalarda bulundular;

Evet Muhammed Mursi öldürüldü, lakin onun ölümü zindanlarda öldürülen 800 kişiyi unutturmamalı. Özellikle gençler hakkında her hafta çıkan idam kararları, bi an önce son bulmalı. Zira insan hayatı kutsaldır, ve bu tür ölümlerin gerçekleşmesine izin veremeyiz.

Ben inanıyorum ki er ya da geç insanlar yaptıkları için bedel ödeyeceklerdir. Tek tek hesap vermek zorunda kalacaklar. Diğer taraftan elimizden geldiği kadar Suudi Arabistan’la, Birleşik Arap Emirlikleri ile, Bahreyn ile hatta akli dengesinin kaybetmiş Mahmut Abbas yönetimindeki Filistin hükumetiyle iş tutan Sisi ve avaneleriyle mücadele etmeye devam edeceğiz.

Ancak bu sonu hüsran olan bir ticarettir, ve Avrupa, Fransa  gözlerini açarak o tür aptal insanlarla alış verişe son vermeli.

Konuşmaların ardından göstericiler sessiz bir şekilde dağılarak program sona erdi.

Şuayb Uslu / Habernas