Mücahid: Gazze'deki vahşete göz yumanlar "bize insan hakları konusunda ders verecek ahlaki duruştan yoksundurlar"

Doha'da BM sponsorluğunda Afganistan konulu üçüncü uluslararası toplantıya hitap eden İslam Emirliği heyeti yaptığı açıklamada, ülkeler arasında birbirlerinin politikalarına ilişkin farklılıkların "doğal" olduğunu ve uluslararası toplumun Afganistan'a uygulanan yaptırımları kaldırması gerektiğini söyledi.

Mücahid: Gazze'deki vahşete göz yumanlar "bize insan hakları konusunda ders verecek ahlaki duruştan yoksundurlar"

Doha toplantısında heyete başkanlık eden İslam Emirliği sözcüsü Zabihullah Mücahid, toplantının açılışında yaptırımların hafifletilmesi sürecinin "yavaş tempolu" olduğunu ve bunun hükümet ve özel sektör için çeşitli zorluklar yarattığını söyledi.

Mücahid, "Neredeyse yarım yüzyıldır yabancı istilalar ve müdahalelerin bir sonucu olarak savaş ve güvensizlikten muzdarip olan Afganlar, nihayetinde bağımsızlıklarını kazandılar, savaşı sona erdirdiler ve dünyayla olumlu ilişki kurmayı amaçlayan bir sistem kurdular, ancak karşılığında yaptırımlar ve kısıtlamalarla karşı karşıya kaldılar" dedi.

Bazı ülkelerin İslam Emirlikleri'nin bazı önlemleriyle "sorunları" olduğunu kabul etti, ancak devletler arasındaki politika farklılıklarının "doğal" olduğunu da sözlerine ekledi.

"Politika farklılıkları, güçlü ülkelerin halkımıza güvenlik, siyasi ve ekonomik baskılar uygulamak için kaldıraçlarını kullandıkları ve ulusumuzun yaşamlarını önemli ölçüde etkilediği ölçüde tırmanmamalıdır" dedi.

Mücahid, yaptırımlara rağmen İslam Emirliği'nin dünyayı etkileyen haşhaş ekimini, işlenmesini ve kaçakçılığını yasakladığına dikkat çekti.

Ayrıca, Gazze'deki vahşete doğrudan karışanların "bize insan hakları konusunda ders verecek ahlaki duruştan yoksun" olduğunu söyledi.