Mücahid: Afganistan'ın asla küresel siyasi rekabetlerin alanı haline gelmesine izin vermeyeceğiz

Üçüncü Doha toplantısının tamamlanmasının ardından Kabil'de düzenlenen bir konferansta konuşan Zabihullah Mücahid, Afganistan'ın izole olmadığını ve dünyadaki çoğu ülkeyle iyi ilişkilere sahip olduğunu söyledi.

Mücahid: Afganistan'ın asla küresel siyasi rekabetlerin alanı haline gelmesine izin vermeyeceğiz

Mücahid ayrıca bu konferansta gazetecilere Afganistan'ın küresel siyasi çekişmelerin alanı haline gelmesine asla izin verilmeyeceğini söyledi.

Mücahid'e göre insan hakları ve kız çocuklarının eğitimi konuları siyasi meselelerden ayrı tutulmalı ve dünya bunları hükümete baskı yapmak için bir araç olarak kullanmamalı.

İslam Emirliği sözcüsü şunları söyledi: "Afganistan'ın dünya güçleri için bir savaş alanı haline gelmesine izin vermeyeceğiz. Afganistan'ın bir işbirliği merkezi ve ülkeler arasında bir bağlantı noktası olmasını istiyoruz."

Zabihullah Mücahid bu konferansta, İslam Emirliği Birleşmiş Milletler çerçevesinde tanındığında İslam Şeriatına uygun olduğu sürece küresel sözleşmelere bağlı kalacaklarını sözlerine ekledi.

Mücahid: "Dünyadaki konvansiyonlar ya da anlaşmalar bağlılık temelinde ortaya çıkar. İslam Emirliği Birleşmiş Milletler'in genel çerçevesi altında kabul edildiğinde bunları kabul edebiliriz. İkinci olarak, İslam Şeriatı ve Afganistan'ın çıkarlarıyla çelişmediği sürece küresel sözleşmelere ve anlaşmalara bağlı kalabiliriz."

İslam Emirliği sözcüsü Doha toplantısını Afganistan için verimli olarak nitelendirdi ve toplantıya katılan ülkelerin Afganistan'ın kaydettiği ilerlemeyi kabul ederek özel sektörün güçlendirilmesi ve uyuşturucuyla mücadele konularında işbirliği yapmayı taahhüt ettiklerini sözlerine ekledi.

Zabihullah Mücahid sözlerini şöyle sürdürdü: "Toplantı sonunda talebimiz bu iki alanda Afganlara pratik yardım sağlayacak bir mekanizmanın oluşturulmasıydı. Bunu planlarına dahil edeceklerini söylediler. Tüm katılımcılara toplantıların sadece tekrarlanmaması gerektiğini, bunu eylemlerin takip etmesi gerektiğini açıkça söyledim."