MSF: 24 kişinin öldürüldüğü Kabil'de faaliyetlerimize son vereceğiz
Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) Afganistan'ın başkenti Kabil'de DEAŞ'ın saldırdığı söylenilen, 24 kişinin öldürüldüğü Dashti Barchi Hastanesi'ndeki faaliyetlerine son vereceğini açıkladı.
Dünyanın ekonomik olarak gelişmemiş bölgelerinde sağlıkla ilgili kayda değer çalışmalar yapan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) Afganistan'ın başkenti Kabil'de 24 kişinin öldürüldüğü Dashti Barchi Hastanesi'ndeki faaliyetlerine son vereceğini açıkladı.
Dashti Barchi, Sınır Tanımayan Doktorlar sivil toplum örgütünün Kabil'de çalışma yaptığı tek hastane olma özelliğini taşıyordu.
MSF örgütünün Afganistan programı başkanı Brian Moller, Kabil'den çekilmenin çok zor bir karar olduğunu belirterek, "Bu saldırıdan kimin sorumlu olduğunu ve hangi motivasyon ve amaçla yapıldığını bilmiyoruz. Yabancılar, yerel halk, MSF üyeleri , Şiiler gibi birçok kesimden insan hedef alındı." diye konuştu.
Moller, Afganistan hükümetinin saldırının arkasındaki kişileri bulacaklarını umduklarını dile getirerek, "Konuyla ilgili yeterli bilgi veremiyorum ancak söz konusu hastanedeki faaliyetlerimizi sonlandırmanın daha güvenli olacağını düşündük. Bu durum, çok büyük bir etkiye sebep olacak. Sadece bizim doktorlarımız açısından değil, bölgedeki binlerce vatandaş açısından da..." diye konuştu.
Ülkenin diğer bölgelerinde çalışmalarına devam edeceğini belirten MSF üyeleri, konuyla ilgili daha fazla ayrıntı vermekten kaçındı.
Afganistan'da 12 Mayıs tarihinde daha çok Şii Müslümanların bulunduğu bir bölgede yer alan MSF'nin faaliyet gösterdiği Dashti Barchi Hastanesi'ne silahlı saldırı düzenlenmiş, yaklaşık bir saat süren çatışma sonucu aralarında 2 çocuk, hemşire ve genç annelerin de bulunduğu 24 kişi hayatını kaybetmişti. Çatışmada 12 kişi de yaralanmıştı.
2015'teki ABD bombardımanında 30 kişi hayatını kaybetti
Merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü yaptığı sağlık çalışmalarıyla Afganistan'da 1.5 milyon kişiye hizmet götürdü. MSF sayesinde 2019 senesinde ülkede 16 bin bebek kırsal alan yerine hastanede doğdu.
12 Mayıs tarihindeki saldırı MSF'nin Afganistan'da maruz kaldığı en ölümlü saldırı değil. 2015 Ekim'inde ABD Hava Kuvvetleri'nin AC-130 bombardıman uçağıyla Kunduz şehrinde yaptığı hava saldırısında aralarında MSF doktorlarının da olduğu 30 kişi hayatını kaybetmişti.
Euronews