Mossad, kazada boğulan görevlilerin İtalya'da İran ve Rusya’ya yönelik ‘hassas bir görevde’ olduklarını açıkladı

Mossad'ın eski başkan yardımcısı ve Knesset (parlamento) üyesi Ram Ben-Barak, “Bu memurlar, büyük önem taşıyan hassas bir güvenlik görevindeydiler” dedi.

Mossad, kazada boğulan görevlilerin İtalya'da İran ve Rusya’ya yönelik ‘hassas bir görevde’ olduklarını açıkladı

İşgalci İsrail'in dış istihbarat servisi Mossad görevlilerinin bir subayın öldüğü boğulma kazasına karıştıkları ve ‘İtalyan gölünde dinlenme’ olarak tanımlanan bir geziye çıkmalarıyla ilgili yaygın eleştirilerin ardından, teşkilatın liderleri meşru müdafaa kampanyası başlattı. Mossad'ın eski başkan yardımcısı ve Knesset (parlamento) üyesi Ram Ben-Barak, “Bu memurlar, büyük önem taşıyan hassas bir güvenlik görevindeydiler” dedi.

Mossad Başkanı David Barnea, operasyonda yaşamını yitiren İsrailli subay Erez Şimoni’nin, kendisinin ve yürüttüğü görevin önemini göstermek için tamamen gizlilik içinde düzenlenen resmi cenaze törenine katıldı. Ancak teşkilatın liderleri, operasyonun ayrıntıları hakkında gizlilik konusunda ısrar etti ve bu bir söylenti dalgasına yol açtı.

İktidardaki sağcı partilerin ‘internet ordusu’ ise olayı ‘birinin doğum gününü kutlamak’ ve ‘sadece eğlence amaçlı bir gezi’ olarak göstermeye hevesliydi. Ancak Ben-Barak, görevin ‘İran’ın devam eden terör faaliyetleri ile ilgili’ olduğunu ima etmek zorunda kaldı.

İtalyan medyası

İtalyan medyası, İşgalci İsrail'deki gerçekleri öğrenmek isteyenler için önemli bir kaynak haline geldi. Corriere della Sera gazetesinin dünkü (Perşembe) haberine göre geçtiğimiz pazar günü kuzey İtalya'daki Maggiore Gölü'nde alabora olan teknede İtalyan istihbarat ajanları ile İsrailli Mossad görevlilerinin görüşmesinin amacı, İran insansız hava araçlarının (İHA) Moskova'ya transferinde yer alan Rus oligarklarının izlenmesini koordine etmekti.

İtalyan gazetesi, aralarında siyonist subay Erez Şimoni’nin de bulunduğu 4 kişinin öldüğü tekne kazasının meydana geldiği bölgenin, Rus oligarşisinin faaliyet merkezi olduğunu bildirdi. Kazada iki İtalyan istihbarat ajanı ve tekne kaptanının eşi bir Rus kadın hayatını kaybetti.

İtalyan basınında çıkan haberlerde, teknedeki Mossad ajanlarının geziyi önceden planlamadıkları, İtalyan mevkidaşlarıyla uzun süre görüşmeye devam ettikten sonra, son anda karar verdikleri ve İşgalci İsrail'e uçuşlarının hareket saatini kaçırdıkları belirtildi. Ancak Ben-Barak, İsrailli ve İtalyan subayların bu kadar küçük bir tekneye binmek ve hızlı hareket ederek birlikte açılmalarına neden olan şeyin acil durum bilgisi olduğunu söyledi. Tekne bu kadar insanı taşıyacak kadar büyük olmadığından, bu adımda biraz trajik bir acele yaşandı.

Teknenin kaptanı Claudio Cremante;

“Bu 30 saniyelik bir kıyamet günüydü. Şimşek ve gök gürültüsü ile birlikte şiddetli bir kasırga aniden ve uyarı vermeden geldi. Tekne bir anda alabora oldu ve suya düştük.”

La Repubblica gazetesi, olayın ertesi günü 10 İsrail ajanının askeri bir uçakla İşgalci İsrail'e iade edildiğini bildirdi. İtalyan istihbarat ajanları ise kimliklerinin açığa çıkmaması için  yattıkları acil servislerden gizlice çıkarıldı.