İsrail Boykot Ulusal Komitesi üyesi ve İsrail Boykot Hareketi (BDS) liderliğindeki İsrail'e Akademik ve Kültürel Boykot için Filistin Kampanyası (PACBI), Pazartesi günü, Mısırlı öğrencilerin maruz kaldığı baskıları kınadı. Açıklamada, İşgalci İsrail’in Gazze Şeridi’nde 2,3 milyon Filistinliye karşı yürüttüğü, 45 binden fazla kişinin şehid olduğu ve 106 binden fazla kişinin yaralandığı savaş devam ederken, Filistinlilere destek veren Mısırlı öğrencilerin susturulmaya çalışıldığı ifade edildi.
Kampanyadan yapılan açıklamada, Mısırlı yetkililerin üniversite öğrencilerine yönelik baskı, gözdağı ve keyfi gözaltı politikalarının, "soykırımı reddeden ve Filistinlileri savunan Mısır halkının ezici çoğunluğunun sesini susturmayı başaramayacağı" vurgulandı. İşgalci İsrail ile iş birliği iddialarına atıfta bulunularak, Mısır yetkililerinin ulusal güvenlik bahanesiyle Filistinlilere karşı uygulamaları eleştirildi.
Kampanya, Mısır üniversitelerinde Filistin kefiyesi giymenin yasaklandığını, öğrencilerin Filistin halkını desteklemek için kendilerini ifade etme, etkinlik düzenleme veya gösteri yapma haklarının engellendiğini belirterek bu durumu sert bir dille eleştirdi. Mısırlı yetkililer, "en kötü sömürgeci ve ırkçı baskıcılarla özdeşleşmekle" suçlandı. Açıklamada, bu baskıların, Mısır’daki Filistinlilere yönelik ağır ekonomik yükler ve sınır kapılarının kapatılması gibi uygulamalarla birlikte ele alındığı belirtildi.
Hareket, Mısır limanlarının Soykırımcı İsrail’e askeri teçhizat taşımak için kullanıldığı ve bu durumun uluslararası hukuku ihlal ettiğini iddia etti. Ayrıca, Refah sınır kapısının kapalı tutulması ve Filistinlilerin Mısır’a girişte büyük miktarlarda para ödemeye zorlanması gibi uygulamalar da eleştirildi.
Kampanya, Kahire Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencisi ve gazeteci İsmail Al-Iskandarani’nin, Filistin kefiyesi giydiği için üniversiteye girişinin engellenmesini örnek gösterdi. Ayrıca, çeşitli üniversitelerde öğrencilerin Filistin’le bağlantılı sembolleri kullanmasının güvenlik gerekçesiyle yasaklandığı ifade edildi.
Açıklamanın sonunda şu soruya yer verildi:
"Dünya üniversiteleri Filistin bayrakları ve destek sloganlarıyla doluyken, Mısır’daki öğrencilerin Filistin’e manevi destek vermesi neden engelleniyor? Yabancı yazarlar ve aktivistler, Mısır’daki Yüksek Öğretim Bakanlığı’ndan daha mı ilkeli?"