Meta, Hindistan'daki Müslümanları hedef alan siyasi reklamları onayladı
Teknoloji devi Meta, Hindistan genel seçimleri sırasında platformlarında şiddeti ve nefret söylemini teşvik eden siyasi reklamları onayladı.
India Civil Watch International ve kurumsal gözlemci Eko tarafından yürütülen soruşturma, Facebook ve Instagram'ın ana şirketi Meta'nın, özellikle Müslümanları hedef alan, dezenformasyon yayan ve dini şiddeti teşvik eden, yapay zeka tarafından manipüle edilmiş siyasi reklamlara izin verdiğini ortaya çıkardı.
Raporda, Meta'nın sisteminin, ICWI ve Eko tarafından yüklenen, gerçek hayattaki senaryoları taklit etmek üzere tasarlanmış bir dizi kışkırtıcı reklamı yasaklamakta başarısız olduğu ortaya çıktı.
Meta'nın reklam kütüphanesine gönderilen reklamlarda, Hindistan'daki Müslümanlara yönelik "haydi bu haşaratı yakalım", "Hindu kanı dökülüyor, bu işgalciler yakılmalı" gibi hakaretler yer alıyordu.
Başka bir reklamda Hindu üstünlüğü yanlısı bir dil kullanıldı ve aralarında "Hinduları Hindistan'dan silmek" istediği ve idam edilmesi çağrısında bulunduğu iddia edilen bir muhalefet liderinin de bulunduğu siyasi liderler hakkında yanlış iddialar yer alıyordu.
Rapora göre, tüm reklamlar "Hindistan'da yaygın olan gerçek nefret söylemi ve dezenformasyon temel alınarak oluşturuldu ve sosyal medya platformlarının mevcut zararlı anlatıları güçlendirme kapasitesinin altı çizildi."
İngilizce, Hintçe, Bengalce, Guceratça ve Kannada dilinde sunulan 22 reklamdan 14'ü Meta tarafından onaylanırken, diğer üç reklam da genel provokatif mesajı değiştirmeyen küçük ayarlamalar sonrasında onaylandı.
Meta'nın nefret söylemi ve şiddete ilişkin topluluk standartlarını ihlal ettiği için yalnızca beş reklam reddedildi.
Örgütler, Meta'yı nefret söyleminden kâr elde etmekle ve Hindistan seçimleri sırasında yapay zeka tarafından oluşturulan veya manipüle edilen içeriğin platformlarında yayılmasını önleme taahhüdünü yerine getirmemekle suçladı.
Dünyanın en büyük ve en uzun seçimleri olan Hindistan seçimleri için kampanya harcamalarının 16 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
Raporda ayrıca, onaylanan reklamların Hindistan'ın seçimle ilgili içeriği oy verme işleminin başlamasından 48 saat önce ve oy verme sırasında yasaklayan seçim kurallarını ihlal ettiği iddia ediliyor.
ICWI ve Eko tarafından hazırlanan önceki bir rapor, siyasi partilerle uyumlu vekil veya "gölge" hesapların, platformlarda izinsiz siyasi reklamlar yaymak için büyük miktarlarda para ödediğini ortaya çıkardı.
Hatta siyasi reklam yayınlamak için onaylanmış bazı hesaplar, on binlerce üyesi olan halka açık Facebook gruplarında bile satışa sunuldu.
Bu gerçek reklamların birçoğu İslamofobik kinayeleri ve Hindu üstünlüğü yanlısı anlatıları destekliyordu.