Mescid-i Aksa'da bayram namazı

İşgal altındaki Doğu Kudüs ile İsrail'e bağlı Filistin kentlerinde yaşayan 120 bin Filistinli bayram namazını Mescid-i Aksa'da kıldı.

Mescid-i Aksa'da bayram namazı

Bayram namazını Mescid-i Aksa'da ede etmek için sabahın erken saatlerinde evlerinden çıkan Filistinliler, yollarda uzun kuyruklar oluşturdu.

Mescid-i Aksa'nın da içerisinde yer aldığı "Eski Şehir" sokaklarında namaz saatine yakın yoğunluk daha da arttı.

Bayramlıklarını giyen Filistinli çocukların da aileleriyle birlikte bayram namazı için Mescid-i Aksa'ya geldiği görüldü.

Her zaman olduğu gibi erkekler bayram namazını Mescid-i Aksa’daki Kıble Mescidi ve avlusunda, kadınlar ise Kubbetu's Sahra ve avlusunda kıldı.

Tel Aviv ve çevresinde mülteci konumunda bulunan Afrika asıllı yüzlerce Müslüman da bayram namazını Harem-i Şerif'te kıldı.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 120 bin Müslüman bayram namazını Aksa'da eda etti.

Hutbede Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın önemine vurgu yapıldı

Kudüs ve Filistin Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin, Mescid-i Aksa’da okuduğu bayram hutbesinde, Filistinlilerin ramazan ayından sonra da Harem-i Şerif’e gelmeye devam etmesini beklediğini söyledi.

Filistinlilerin kutsal camilerini, şehirleri olan Kudüs'ü ve kutsal topraklarını savunduğunu dile getiren Hüseyin, İsrail polisinin pazar günü Kudüs’ün işgalinin 52’nci yıl dönümü münasebetiyle fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa’ya polis eşliğinde girişine izin vermesini ve ardından tepki gösteren Müslümanlara saldırmasını kınadı.

Şeyh Hüseyin, Kudüs’ün ve Mescid-i Aksa’nın Hazreti Muhammed’in İsra ve Miraç durağı olduğuna dikkati çekerek, İslam dünyasının parçalanmışlığının bu mukaddes toprakların “işgal devleti İsrail’in” zulmüne maruz kalmasının yolunu açtığını vurguladı.

Namazdan sonra Kubbetu’s Sahra’nın ön tarafındaki merdivenlerde tekbir getiren bir gurup Filistinli aktivist de açtıkları devasa pankartla ABD'nin desteğiyle 25-26 Haziran’da Bahreyn'de “Filistin” için düzenlenmesi planlanan ekonomi çalıştayına tepki gösterdi.

Açılan pankartta “Kudüs’ün satılık olmadığı” vurgulanırken, “Kahrolsun Filistin davasını tasfiye etmeyi planlayan Bahreyn çalıştayı” şeklindeki ifade dikkat çekti.

Filistin Müftüsü Şeyh Hüseyin pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, Şevval hilalinin görülmediğini dolayısıyla ramazan ayının 30’a tamamlanacağını ve çarşamba gününün ramazan bayramının ilk günü olduğunu duyurmuştu.

AA