Mali'de sivil başkaldırı

Mali’deki protestolara öncülük eden İslami gruplar ile farklı siyasi hareketler, Fransa'nın çıkarları için mücadele eden Cumhurbaşkanı İbrahim Ebû Bekir Keita'nın istifasını isteyen gösterilerin yeniden başlayacağını duyurdular.

Mali'de sivil başkaldırı

Mali’deki protestolara öncülük eden İslami gruplar ile farklı siyasi akımlardan oluşan hareket tarafından yapılan açıklamaya göre, iki haftadan daha uzun süredir devam eden ateşkesten bu yana Fransa'nın çıkarları için mücadele eden Cumhurbaşkanı İbrahim Ebû Bekir Keita'nın istifasını isteyen Bamako’daki gösterilerin önümüzdeki Salı günü yeniden başlayacağını duyurdu.

Muhalif siyasi partiler ve çok sayıda sivil toplum örgütünün oluşturduğu “5 Haziran Hakeketi-Yurtsever Güçler Mitingi” (M5 RPF) platformu liderlerinden Choguel Kokalla Maïga basına verdiği demeçte, “Salı günü cumhurbaşkanının istifasını istemek için sokaklara çıkacağız ve bu istifayı elde etmeden geri dönmeyeceğiz” dedi.

Dini, siyasi ve sivil toplum liderlerinden meydana gelen bir koalisyon olan platform, ilk defa 2010 yılında Fransa'nın desteğini alarak seçilen ve 2015’te beş yıllık bir dönem için yeniden yapılan seçimlerde hileli bir yöntemle seçilen Cumhurbaşkanı İbrahim Ebû Bekir Keita’nın görevden ayrılması için Haziran ayından bu yana çağrı yapıyor.

Platformun başında eski Yüksek İslam Konseyi Başkanı İmam Mahmud Diko var. Ancak destek verenler içinde İslami camianın farklı kesimleri de dahil olmak üzere çok farklı siyasi unsurlar mevcut. Bunlar Cumhurbaşkanı Keita’nın istifasını ve dürüstçe olmadığı için 2018 seçimlerinin iptal edilmesini istiyor.

Cumhurbaşkanı bir yandan polis şiddetine başvururken bir yandan da muhaliflere diyalog çağrıları yaparak çözüm bulmaya çalışıyor. Muhalifler polis şiddetine aynı şekilde şiddetle karşılık verilmemesini bunun yerine sivil harekete ve gösterilere ağırlık verilmesini istiyorlar.

Batılıların ve Fransa'nın desteğini alan Cumhurbaşkanı Keita ise görevden ayrılmayacağını açıkladı.

Ajanslar