Madrid'deki NATO Zirvesi'nin önceliği Ukrayna olacak

İspanya'nın başkenti Madrid'in ev sahipliğinde 28-30 Haziran tarihlerinde düzenlenecek 32. NATO Zirvesi'nde 30 üye ülkenin öncelikli olarak ele alacağı konu, Rusya-Ukrayna savaşı olacak.

Madrid'deki NATO Zirvesi'nin önceliği Ukrayna olacak

Son olarak 2010'da Portekiz'in başkenti Lizbon'daki zirvede stratejik konsept belirleyen NATO, geçen 12 yılın ardından yeni güvenlik tehditleri ve Rusya-Ukrayna savaşıyla başlayan küresel krizin baskısı altında, gelecek hafta "Madrid Stratejik Konsepti" adıyla yeni yol haritasını açıklayacak.

İspanya'nın önemli üniversitelerinden İşletme ve Yönetim Yüksek Okulunun (Esade) Jeopolitika ve Küresel Ekonomi Merkezi Direktörü Angel Sanz, Madrid'deki NATO Zirvesi'nin öne çıkacak konularını değerlendirdi.

NATO için "özel" olacak zirvede, üye 30 ülkenin liderlerinin üzerinde en çok tartışacakları konunun Rusya-Ukrayna savaşı olacağını vurgulayan Sanz, "NATO, Ukrayna'ya verdiği desteğe olduğu gibi devam etme ya da daha fazla silah ve para yardımıyla genişletmeye karar verecek ama burada ülkelerin farklı görüşleri ve çıkarları var." dedi.

Sanz, NATO'nun Ukrayna'da müdahale etme kapasitesinin oldukça sınırlı olmasından, güvenli bölge veya insani yardım koridoru gibi yeni girişimleri ortaya atabileceğini kaydetti.

Lizbon'daki zirvede stratejik konseptte Rusya için "NATO'nun dış partneri" ifadesi kullanıldığını hatırlatan Sanz, Madrid'deki zirvede ise Rusya için yapılacak yeni tanımın önemine işaret etti.

- Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği başvurusu

İspanyol jeopolitika uzmanı, zirvede öne çıkacak diğer bir konunun Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik başvurularına, terör örgütü PKK'nın bu ülkelerdeki faaliyetlerinden dolayı Türkiye'nin yaptığı itiraz olacağını belirtti.

- NATO'nun yeni stratejik konseptine Çin'in nasıl gireceği merak ediliyor

Zirvede kabul edilecek yeni stratejik konsepte, Rusya'nın yanı sıra Çin için getirilecek tanımlama da merak konusu.

- Kuzey Afrika'dan gelen tehditlere karşı ABD, AB'yi yalnız bırakıyor

İspanyol hükümetinin Madrid'deki zirveyi organize etmek istemesindeki gerekçelerden biri, Fas ve ardından Cezayir ile yaşadığı sorunlara karşı NATO'yu kullanmak istemesi.

Sanz, Rusya'nın Suriye dışında Libya ve Cezayir'de de etkisini artırdığına da dikkati çekerek "Bu, çok tehlikeli. İspanya, Fransa ve İtalya bu gelişmeleri çok ciddiye almalı." dedi.

Angel Sanz, "sunmazlarsa başarısızlık olur" dediği stratejik konseptin bir şekilde açıklanacağını savunarak "Ukrayna'ya tam desteğin verilmesinin yanı sıra terörizme karşı mücadele, siber güvenliğin artırılması, NATO'nun özünü oluşturan ulusların toprak bütünlüğünün garanti altına alınması ve özellikle daha fazla demokrasiye vurgu yapılmasını" beklediğini kaydetti.