Libya'daki siyasi diyaloğun seyri belirsizliğini korurken Hafter milislerini batıya kaydırmaya başladı

Libya Siyasi Diyalog Forumu, geçiş sürecini yönetecek isimler üzerindeki ihtilafların gölgesinde devam ederken, yeni silahlarla milislerini ülkenin doğusundan batısına doğru kaydırmaya başlayan Halife Hafter'in ateşkesi bozabileceği belirtiliyor.

Libya'daki siyasi diyaloğun seyri belirsizliğini korurken Hafter milislerini batıya kaydırmaya başladı

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde, Libya krizine siyasi çözüm bulunması kapsamında yürütülen "Libya Siyasi Diyalog Forumu", geçiş sürecini yönetecek isimler üzerindeki ihtilafların gölgesinde devam ederken, darbeci general Halife Hafter'in, yeni silahlarla milislerini ülkenin doğusundan batısına doğru kaydırmaya başladığı görülüyor.

Siyasi Diyalog Forumu öncesinde, Libya'daki çatışmalara çözüm arayışları çerçevesinde İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirilen toplantılar sonucu 23 Ekim'de kalıcı ateşkes anlaşması imzalanmıştı. Bu anlaşmanın öne çıkan maddeleri arasında "tam bir ateşkesin sağlanması, Sirte-Cufra hattındaki milislerin kamplarına dönmesi ve yabancı paralı askerlerin 3 ay içinde ülkeyi terk etmesi" yer alıyordu.

Ancak ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Hafter, söz konusu anlaşmanın üzerinden bir ay geçmesine rağmen Sirte-Cufra hattındaki milislerini çekmeye yönelik herhangi bir adım atmadı.

Aksine BM öncülüğünde, Cenevre'de sağlanan ateşkes anlaşmasının maddelerini hayata geçirmek için oluşturulan "5+5 Ortak Askeri Komitesi"nin daimi karargahı seçilen Sirte kentinde toplandığı günlerde Hafter, Sirte'nin batı ve güney cephelerinde milislerini ve yabancı paralı askerleri yeniden seferber etmeye başladı.

Libya ordusuna bağlı Sirte-Cufra Ortak Operasyon Dairesi Komutanı Tuğgeneral İbrahim Beytülmal, pazar günü yaptığı basın açıklamasında, Sirte'nin güney ve batısında Hafter milislerince gerçekleştirilen bir askeri hareketlilik olduğunu, bölgeye paralı askerlerin ve silahların sevk edildiğini belirtti.

Ülkenin doğusundan batı yönüne doğru askeri konvoyların geldiğine dikkati çeken Beytülmal, bu durumun "isyancıların antlaşmayı bozma ve 5+5 anlaşmasını ihlal etme olasılığına işaret ettiğini" söyledi.

Cenevre'deki ateşkes anlaşmasının ardından Libya'nın Gadamis ve Sirte kentlerinde devam eden "5+5 Ortak Askeri Komite" toplantılarında, özellikle askeri ve güvenlik alt komitelerinin kurulmasına ilişkin konular başta olmak üzere Cenevre anlaşmasının uygulanması için mekanizmalar kuruldu.

Bu gelişmeler göz önüne alındığında, silahlı konvoyların askeri temas hatlarına gönderilmesi; fitili yeniden ateşlenmeden çatışmayı etkisiz hale getirmeyi amaçlayan anlaşmanın ruhuna aykırı şekilde, zaten kırılgan bir zeminde ilerleyen barış girişimine yönelik güvensizlik yaratılması anlamına geliyor.

Hafter'e yeni silah tedariki

Basında, Hafter'in "Morava MLRS" tipi Sırp modern roketatarları tedarik ettiğine ilişkin haberler yansıdı.

Söz konusu roketatar sistemi, Hafter milislerine bağlı "Tarık bin Ziyad taburu"nun 14 Kasım'daki gösterisinde ortaya çıktı.

Rus "Topwar" sitesi, 2011 yılında üretilmeye ve 2019 yılı sonunda da kullanılmaya başlanan Morava roketatar sistemini Sırbistan'dan ithal eden ilk yabancı ülkenin BAE olduğuna işaret ederek, bu modern silahın Hafter milislerine Abu Dabi yönetimi tarafından temin edilme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.

AA