Libya'da Hafter'den çözüm için diyalog sinyali

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter, ülkedeki çatışmaların sona ermesi ve krizin çözümü için diyaloğa açık olduğu mesajını verdi.

Libya'da Hafter'den çözüm için diyalog sinyali

Başkent Trablus'u ele geçirmek amacıyla 4 Nisan'da silahlı operasyon başlatan Hafter, yaptığı yazılı açıklamada, "Her şey söylenip bittiğinde diyaloğa ve oturup konuşmaya ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

Açıklamasında, başkent Trablus'taki uluslararası tanınırlığa sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı güçleri "milis" şeklinde isimlendiren Hafter, "Trablus'u terörist ve suçlu milis gruplar yönettiği sürece diyaloğun mümkün olmadığını" ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından daha önce sunulan barış görüşmeleri teklifini reddeden Hafter, Libya'daki çatışmanın ancak askeri yollarla çözülebileceğini savunmuştu.

Hafter'in açıklaması Serrac'ın BM'deki konuşmasının ardından geldi

Halife Hafter'in pozisyonunda değişime işaret eden açıklaması, UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac'ın BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Hafter'e ve uluslararası destekçilerine yüklenmesinin ardından geldi.

BM'deki konuşmasında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır'ı "Hafter'in darbe girişimine destek olmakla" suçlayan Serrac, "Bu savaş suçlusunu (Hafter) saldırıya teşvik eden BM Güvenlik Konseyinin silah ambargosunu ihlal ederek belirli ülkelerden aldığı destektir." dedi.

Libya'nın ulusal diyalog sürecine hazırlandığı sırada Hafter'in Trablus saldırısını başlattığına dikkati çeken Serrac, Hafter'in 2014'teki başarısız darbe girişimine benzer bir sürece giriştiğini belirtti.

AA