Libya: Sirte neden tüm taraflar için kırmızı çizgi?

Trablus ve Bingazi arasında kalan Akdeniz kıyısındaki önemli enerji ihraç merkezlerinden Sirte neden tüm taraflar için kırmızı çizgi pozisyonunda? Sirte’nin stratejk önemi neden kaynaklanıyor?

Libya: Sirte neden tüm taraflar için kırmızı çizgi?

Türkiye-Rusya görüşmelerinde yaşanan tıkanma ve son olarak Mısır’dan gelen “Sirte ve Cufra kırmızı çizgidir. Gerekirse savaşa hazırız” mesajının ardından gerilim iyice arttı.

Peki, Trablus ve Bingazi arasında kalan Akdeniz kıyısındaki önemli enerji ihraç merkezlerinden Sirte neden tüm taraflar için kırmızı çizgi pozisyonunda? Sirte’nin stratejk önemi neden kaynaklanıyor?

Ulusal Mutabakat Hükümeti başkent Trablus başta olmak üzere bir çok şehirde kontrolü ele almasına rağmen Sirte’de güçlü bir askeri ve diplomatik dirençle karşılaştı. Bingazi ile başkent Trablus'un ortasında yer alan Sirte, tarihi olarak olarak Trablus bölgesine (Libya'nın batısı) bağlı kabul ediliyor. Sirte'nin stratejik önemi, Cufra Hava Üssü'nün kuzeyinde yer alması ve ikisi arasında dağlık olmayan, 300 kilometrelik açık bir alan bulunmasından kaynaklanıyor.

Rusya'nın Cufra'yı kuzey Afrika'da daimi bir üs olarak elinde tutmak istediği ve böylece Akdeniz'in güneyinde kendisine önemli bir dayanak noktası oluşturma arzusunda olduğu belirtiliyor. Rusya'nın, Cufra'ya Wagner şirketinin paralı askerlerinin yanı sıra 14 adet Mig-29 ve Su-24 savaş uçağı göndermesinin sebebi buna bağlanıyor.

Rusya NATO’yu güneyden kuşatmış olacak

Amerikan yönetimine göre Rusya, Cufra'yı Suriye'deki Hımeymim hava üssü gibi kullanmak istiyor. Rusya, Sirte'nin Libya hükümeti tarafından ele geçirilmeyeceğine emin olabilirse, bir deniz üssü kazanmış olacak. Aynı zamanda batı sınırlarına füze tehdidi oluşturan NATO'yu güneyden kuşatacak. Bundan dolayı Rus tarafı Libyalı yetkililere açıkça "Sirte kırmızı çizgimiz" uyarısı yaptı.

Petrol ihracatının yüzde 60’ı bu bölgeden gerçekleşiyor

Sirte, Libya'nın petrol ihracatının yüzde 60'ının yapıldığı "Petrol Hilali" bölgesinde yer alıyor. Hafter güçleri gelecek herhangi bir saldırıya karşı "karakol kenti" işlevi görmesi sebebiyle kenti tüm güçleriyle savunmaya çalışıyor. Libya'da devlet gelirlerinin yüzde 93'ü petrol ve doğal gaz endüstrisine dayanıyor. Libya dünyada kanıtlanmış en çok ham petrol rezervlerine sahip 8. Ülke konumunda. Libya’nın tam 48,4 milyar varil kanıtlanmış rezervi bulunuyor.

Libya'da birliğin yolu Sirte'nin alınmasından geçiyor

Barka eyaleti içindeki bazı aşırılık yanlıları Trablus'tan ayrılma ve sadece Petrol Hilali'nin kaynaklarına tek başına sahip olma çağrıları yapıyor. Petrol Hilali bölgesinin Libya hükümeti tarafından ele geçirilmesi sadece ekonomik değil, aynı zamanda siyasi bir zorunluluk olarak görülüyor.