Gazzeli gençler Hamas'la geleceğe hazırlanıyor

Kurtuluş Öncüleri kampları, okullar yaz tatiline girdiğinde başlıyor ve isteyenler kayıt olabiliyor. Eğitimler camilerde veya Kassam Tugayları’na ait askeri bölgelerde veriliyor.

Gazzeli gençler Hamas'la geleceğe hazırlanıyor

Ebu Bilal yüksek sesle “Dikkat et, ateş sana yaklaşıyor” diye bağırarak yanan bir lastikten kaçan 10 genci uyarıyordu. Lastikten kurtulduktan sonra karınları üzerine yerde sürünmeye başlayan gençler, ellerindeki tahtadan yapılma maket silahlarla dikenli telleri geçerek diğer arkadaşlarının oluşturduğu sıranın en sonuna geçtiler.

Bu sahneler, Gazze Şeridi'nde günlük olarak tekrarlanıyor. Hamas’ın silahlı kanadı olan Kassam Tugayları tarafından 5 yıl önce başlatılan “Tala’i et-Tahrir” (Kurtuluş Öncüleri) eğitim kamplarına katılımlarının bir parçası olarak 18 yaş altı gençlere hafif askeri eğitimler veriliyor.

Hedefler ve deneyimler

Kurtuluş Öncüleri kampları Sözcüsü Ebu Bilal’e göre kamp fikri, Gazze Şeridi'ndeki gençleri çekip onları 3 alanda eğitmeyi hedefliyor. Bu alanlardan ilki, askeri ve bedensel eğitim. Bu eğitim fiziksel yapının güçlenmesine yönelik olarak veriliyor. Güvenli ve emniyetli bir şekilde silah kullanmayı, kendini savunmayı ve bedensel dayanıklılık egzersizlerini içeriyor.

İkincisi, sivil savunma ve ilk yardım alanı. Bu alanda gençlerin gönüllü ve insani yardım çalışmalarında beceriler kazanmaları amaçlanıyor.

Üçüncü ve son alan ise, davranışlara yönelik eğitim. Bu çerçevede gençlerin hoşgörü, işbirliği ve sorumluluk bilincinin yanı sıra fikirsel ve güvenlik bilincinin de geliştirilmesi hedefleniyor.

Kurtuluş Öncüleri kampları, okullar yaz tatiline girdiğinde başlıyor ve isteyenler kayıt olabiliyor. Eğitimler camilerde veya Kassam Tugayları’na ait askeri bölgelerde veriliyor.

Siyasi analist Husam ed-Decni konuya ilişkin değerlendirmesinde, eğitimleri Hamas’ın İsrail'e gönderdiği bir mesaj olarak nitelendirdi. Denci’ye göre Hamas bu yolla İsrail’e, güç ve gençlerin yeteneklerinin denetimi altında olduğu mesajı veriyor.

Bununla birlikte Hamas, gerçekten de Kurtuluş Öncüleri kamplarındaki katılımcıların yaşlarına uygun askeri ve fiziksel eğitim konusunda uzman, çok sayıda yetenekli eğitimciye sahip.

Kassam Tugayları’nın genç nesle yatırım yapmaya çalıştığını belirten Ebu Bilal, bunun Filistin davasına yönelik sorumluluktan kaynaklandığını vurguladı.

Kamplara büyük ilgi

Kassam Tugayları liderlerine göre bu yıl kamplara çok büyük bir katılım oldu. Kurutuluş Öncüleri kamplarına kayıt için 26 bin genç başvurdu. Kampa katılan gençlerin hayatın baş döndürücü meşguliyetlerine kapılmadıklarını vurgulayan Ebu Bilal, bu verilerin Gazzelilerin Filistin davasından tasfiyesinde yer alanlara verilmiş bir cevap olduğunu düşünüyor.

Mesajlar

Bu yıl ki gençlik kampları, Gazze ile İsrail arasındaki sınırdan 500 metreden daha az bir mesafeye kuruldu. Ebu Bilal, buranın İsrail'e yeni siyasi ve askeri mesajlar vermek için seçildiğine işaret etti.

Kamplarda her biri 15 kişilik ve her birinde birkaç öncünün bulunduğu çadırlar bulunuyor. Bununla birlikte her biri 150 kişilik olan, isimlerini Filistin köylerinden alan ve başlarında 5 deneyimli eğitmen bulunan gruplar, haftanın 6 günü eğitim alıyor. Öte yandan Kassam Tugayları gençlere verdikleri hazırlık eğitimlerinin ardından ikinci aşamaya geçtiler.