Kovid-19'un yayıldığı Myanmar'da gerekli tıbbi malzemeler tedarik edilemiyor

Myanmar'da son haftalarda giderek artan Kovid-19 vakaları karşısında, salgınla mücadele için hayati önem taşıyan tıbbi malzemelerin ülkeye girişinin zorlaştığı belirtildi.

Kovid-19'un yayıldığı Myanmar'da gerekli tıbbi malzemeler tedarik edilemiyor

Myanmar Now sitesine açıklama yapan ithalat ve ihracat firması direktörü Zaw Min, Çin'in Kovid-19 nedeniyle 8 Temmuz'dan bu yana Myanmar ile sınırlarını kapatmasının ardından, Çin'den ülkeye tıbbi malzeme getiremediklerini belirtti.

Myanmar ile Çin arasındaki kara yolu ticaretinin önemli noktalarından biri olan ülkenin doğusundaki Şan eyaletine bağlı Muse Sınır Kapısı'nın bir haftadan fazladır kapalı olduğunu belirten Min, şimdiye kadar Myanmar'a getirilen yüz maskesi, eldiven ve koruyucu elbise gibi tıbbi ihtiyaçların bu rota üzerinden geldiğini kaydetti.

Çin'in sınırları kapatmasının ardından ithalatçıların Tayland sınırına yöneldiğini belirten Min, "Çoğu Taylandlı firma artık Myanmar'a yüz maskesi satmıyor. Bunun yanı sıra oksijen tüpü ve benzeri tıbbi malzemelerin fiyatını artırdılar. Gümrük işlemlerini de zorlaştırmaya başladılar." dedi.

Myanmar'daki hastanelerde oksijen tüpü ihtiyacının artması üzerine askeri yönetim, oksijen tüplerinin lisans olmadan ithal edilmesine izin verdiklerini açıklamıştı.

AA