Körfez krizinde gözler KİK Zirvesi'nde

Katar'ın, Riyad'da düzenlenecek KİK Zirvesi'ne hangi seviyede katılacağı, sıkça dillendirilen "Körfez krizinde yumuşamaya gidiliyor" yorumlarının ne derece gerçeği yansıttığı hakkında fikir verecek.

Körfez krizinde gözler KİK Zirvesi'nde

2017'nin haziran ayından bu yana devam eden Katar ablukasının neden olduğu Körfez krizinde, son dönemde futbolun da etkisiyle "kısmi yumuşama" sürecine girildiği yorumları yapılırken, gözler yarın Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenecek 40'ıncı Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Liderler Zirvesi'ne çevrildi.

Körfez'deki krizin birçok alanda devam etmesine rağmen Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Riyad'da yapılacak zirve için Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani'ye resmi davet mektubu gönderdi.

Katar, kriz sonrası düzenlenen KİK zirvelerinden daha önce de davet aldı ve krizin çözümü konusunda herhangi bir ortam bulunmamasına rağmen her seferinde söz konusu toplantılarda hazır bulunmayı tercih etti. 2017'nin haziran ayından bu yana düzenlenen 3 KİK Zirvesi'nden birine Katar Emiri Al Sani bizzat katılırken, diğer 2'sinde ise Doha yönetimi başbakan ve bakan düzeyinde temsil edildi.

KİK'in 10 Aralık'ta düzenlenecek zirvenin eksiksiz gerçekleşeceğine dair açıklama yapmasına rağmen, Katar'dan ise henüz katılım konusunda resmi bir duyuru yapılmadı.

Doha'nın Riyad'da düzenlenecek zirveye ne seviyede katılacağı, Katar'da gerçekleştirilen 24'üncü Körfez Ulusları Kupası'na Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn milli takımlarının katılması sonrası sıkça dillendirilen "Körfez krizinde yumuşamaya gidiliyor" yorumlarının ne derece gerçek olduğu hakkında fikir verecek.

AA