Kongo'da ordudan silahlı gruplara yönelik operasyon

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ordu, ülkenin doğusundaki silahlı gruplara yönelik geniş çaplı operasyon başlattı.

Kongo'da ordudan silahlı gruplara yönelik operasyon

Kongo Demokratik Cumhuriyeti ordusundan yapılan açıklamaya göre, Ugandalı ayrılıkçı grup Demokratik İttifak Güçleri (ADF) dahil bölgedeki tüm silahlı grupları kapsayan askeri harekat başlatıldı.

Ordu Sözcüsü Binbaşı Leon Richard Kasonga yaptığı açıklamada, "Ordu silahlı grupları tamamen ortadan kaldırmak için büyük çaplı operasyon başlattı ve tüm silahlı grupları yok edinceye kadar operasyonlar devam edecek" dedi.

Komşu ülkeler Burundi, Tanzanya, Ruanda ve Uganda'dan gelecek hiçbir askeri ve lojistik desteğin kabul edilmeyeceğini kaydeden Kasonga, operasyonlarda sadece KDC ordu güçlerinin yer alacağını söz konusu ülkelerin "ülke topraklarına girmeden" sadece istihbarat paylaşımlarını kabul edeceklerini ifade etti.

Kasonga ayrıca operasyonda KDC'deki görev süresi aralık ayında dolacak Birleşmiş Milletler (BM) İstikrar Misyonu (MONUSCO) askerlerinin de yer almayacağını aktardı.

Bölgede 120 silahlı grup bulunuyor

Ordunun ana hedefinin 2014'ten beri eylemler gerçekleştiren silahlı grup ADF olduğuna dikkati çeken Kasonga, sivil toplum kuruluşlarının verilerine göre ADF'nin bugüne kadar bölgedeki 3 bine yakın sivili ölümüne neden olduklarını anımsattı.

İnsan Hakları İzleme Örgütüne (HRW) göre ülkenin doğusunda 120'den fazla silahlı grup bulunuyor.

Doğal kaynak mücadelesi

KDC'nin, Ruanda, Uganda ve Burundi ile sınırı bulunan doğusu, 20 yıldır bölgede çokça bulunan altın, kobalt gibi zengin doğal kaynakların kontrolünü sağlamaya çalışan silahlı grupların saldırı ve çatışmalarına sahne oluyor.

Resmi kaynaklara göre, KDC'de 2017'den bu yana yaklaşık 2 milyon kişi, ülkenin farklı yerlerindeki şiddet olayları nedeniyle evlerini terk etti.

AA