KİK-Orta Asya Zirvesi, stratejik ve siyasi diyaloğu sürdürmenin önemi üzerine anlaştı

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Orta Asya ülkeleri, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen zirvede işbirliğini geliştirme konusunda anlaştı.

KİK-Orta Asya Zirvesi, stratejik ve siyasi diyaloğu sürdürmenin önemi üzerine anlaştı

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve beş Orta Asya ülkesinin (C5) liderleri, ülkeleri arasındaki stratejik ve siyasi diyaloğu güçlendirmenin, siyasi ve güvenlik diyaloğunun yanı sıra ekonomi ve yatırım iş birliği de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda yeni ufuklara yönelik ortaklığı güçlendirmenin ve halklar arasındaki iletişimi artırmanın önemini vurguladılar.

Dün Cidde’de gerçekleştirilen zirvenin sonunda liderler, iki bölge arasında bağlantılı ulaşım yolları geliştirmenin, güçlü lojistik ve ticari ağlar kurmanın, ticarete katkı sağlayacak etkin sistemler geliştirmenin önemini vurguladılar.

KİK ve Orta Asya ülkelerinin kültürel çeşitliliğine, dışa açıklığına ve zengin tarihine övgüde bulunan liderler, ırkçılık ve İslamofobi söylemlerinin artmasından ve Müslüman azınlıklara ve İslami sembollere yönelik şiddet eylemlerinden duydukları endişeyi dile getirdiler.

En önemlisi yeşil ekonomi, enerji, dijital ekonomi, inovasyon ve yeşil teknoloji alanlarında iş birliğini geliştirmeye yönelik anlaşma olmak üzere, ortak ilgiye sahip birçok meseleyi kapsayan ortak bir bildiri yayınlandı.

Liderler, bölgesel ve uluslararası konuları ele aldılar. Dünyanın her yerinde barış, güvenlik, istikrar ve kalkınmayı sağlamak için ortak çabaların önemi üzerinde durdular. Ayrıca kalkınma ve gelişim sağlamak için ülkeler arasında karşılıklı saygı ve iş birliğini, iyi komşuluk ilkelerini, devletlerin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve siyasi bağımsızlığına saygı gösterme ve iç işlerine karışmama düsturunu benimseyerek, uluslararası barış ve güvenliğin istikrara kavuşmasının önceliği üzerinde uzlaşma sağlandı.