Kanada, Türkiye’ye silah ihracatını durdurdu

Kanada Dışişleri Bakanı François-Philippe Champagne, ülkesinde üretilen teknolojilerin Dağlık Karabağ’da kullanıldığı yönündeki iddialar nedeniyle Türkiye’ye ihracat izinlerini askıya aldığını duyurdu.

Kanada, Türkiye’ye silah ihracatını durdurdu

Kanada, Dağlık Karabağ çatışmalarında Ankara'nın Azerbaycan'a temin ettiği silahlarda kendi askeri teçhizatın kullanıldığı iddiası üzerine, Türkiye için askeri ihracat lisansını askıya aldığını açıkladı.

Dışişleri Bakanı François-Philippe Champagne, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Kanada teknolojisinin kullandığı iddialarını araştırmak için Türkiye'ye bu alanda yapılan ihracat için lisanların askıya alınmasını istedim" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Türkiye'ye verdikleri askeri teçhizatın Dağlık Karabağ'a sevk edildiğine dair iddialarla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

Ottawa yönetimi mayıs ayında Kanadalı L3Harris Wescam şirketine, görüntüleme ve hedefleme sistemlerini bir Türkiyeli drone üreticisine ihraç etme izni verdi.

Bakü yönetiminin Dağlık Karabağ'da kullandığı aynı materyaller suçlamaların merkezinde.

Azerbaycan'ın Türk Baykar şirketi tarafından yapılan insansız hava araçlarını kullandığı iddia ediliyor.

Kanadalı silah kontrol grubu Project Ploughshares, Azeri hava kuvvetleri tarafından yayınlanan hava harekatlarının videosunda kullanılan dronların, Kanada merkezli L3Harris Technologies LHX.N birimi olan L3Harris Wescam tarafından yapılan görüntüleme ve hedefleme sistemleriyle donatıldığını gösterdiğini söyledi.

Euronews