Kaliforniyalı profesörler Filistin protestolarının şiddetle bastırılmasına karşı mücadele ediyor

UC Fakülte Dernekleri Konseyi, 30 yılı aşkın bir sürenin ardından ilk kez Kaliforniya Üniversitesi sistemine karşı resmi bir şikayette bulundu.

Kaliforniyalı profesörler Filistin protestolarının şiddetle bastırılmasına karşı mücadele ediyor

The Intercept, yakın zamanda yayınladığı raporda, Kaliforniya Üniversitesi'nin yedi kampüsünden öğretim görevlileri, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşına yönelik protestoların bastırılmasına karşı, üniversite yönetimine karşı ortak bir haksız çalışma uygulamaları davası açacaklarını duyurdular

Kaliforniya'nın saygın kamu üniversite sistemini temsil eden profesörler, kurumlarının kendilerini İsrail saldırganlığına ilişkin görüşlerini dile getirmeleri ve bu baharın başlarında öğrencilerle birlikte Filistin yanlısı gösterilere katılmaları nedeniyle hedef aldığını vurguladı.

Kaliforniya Kamu İstihdam İlişkileri Kurulu'na sunulan 581 sayfalık işçi ihlali suçlaması, öncelikle üniversitelerin öğrenci liderliğindeki Filistin dayanışma protestolarına verdiği yanıtları ele alıyor. Mayıs ve Haziran aylarında, üniversite yetkililerinin polise protestolara katılan yüzlerce öğrenci, öğretim görevlisi ve personeli tutuklaması çağrısında bulunduğu bildirildi.

Raporlar, polisin göstericileri dövmek için cop kullandığını, plastik mermi ve biber gazı sıktığını ve kimyasal maddeler kullandığını belirtti. Bu baskının ardından, öğretim görevlileri ve personel, uzaklaştırma ve işten çıkarmalar da dahil olmak üzere çeşitli sonuçlarla karşı karşıya kaldı.

UC Fakülte Dernekleri Konseyi Başkanı Constance Penley, "UC'nin kampüslerimizde Filistin hakkında konuşmayı bastırma eylemleri, öğretim üyelerinin haklarının içerik temelli yasadışı bir şekilde kısıtlanması anlamına geliyor ve endişe verici bir emsal teşkil ediyor" dedi.

UCLA öğretim görevlileri derneği üyesi Anna Markowitz, üniversitenin uyguladığı baskının "kampüsteki Filistin dayanışma aktivizmini sona erdirmeyi" amaçladığını belirtti.

"ULP'nin bu suçlamasında, ister Filistin hakkında isterse öğrencilerin ve öğretim üyelerinin gelecekte gündeme getirebileceği diğer konular hakkında olsun, bu yasadışı konuşma baskısının devam edemeyeceğini söylüyoruz." diye ekledi.

Üniversite, "Orta Doğu'daki çatışmayı çevreleyen yasal protesto faaliyetlerine izin verdiğini ve izin vermeye devam ettiğini" iddia etti. Ancak protestolar Üniversite politikasını ihlal ettiğinde veya başkalarının güvenliğini ve emniyetini tehdit ettiğinde, Üniversite izin verilmeyen ve yasadışı davranışları sona erdirmek için yasal işlem başlattı."

Penley, Markowitz ve Los Angeles, Irvine, San Diego, Santa Cruz, Berkeley, Davis ve San Francisco'yu da içeren yedi kampüsün temsilcileri, suçlamaları duyurmak üzere UCLA'daki bir UC yönetim kurulu toplantısının dışında bir basın toplantısı düzenlediler.