Jeffrey: Moskava Esad yerine, çözüm için bizimle görüşmek isteyebilirler

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Moskova'nın son dönemlerde Şam ile sıkıntılar yaşadığını Suriye'deki sorunlara çözüm için Rusya'nın kendileri görüşebileceğini dile getirdi.

Jeffrey: Moskava Esad yerine, çözüm için bizimle görüşmek isteyebilirler

Suriye’deki savaşı sona erdirmek için Rusya ile yeniden iş birliği yapma hususunda temkinli iyimserliğini dile getiren ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, “Askeri bir çözümden uzak, konuya dair çözüm yollarını bizimle görüşmeye bir kez daha hazır olabilirler. Çünkü bu aşamada yakın bir zamanda Rusya açısından askeri bir zafer kazanılamayacağı çok açık” dedi.

Jeffrey, “Rusya, şu an daha hazırlıklı olabilir. Rusya medyasında ve bazı eylemlerinde, Anayasa Komitesi hususunda daha esnek olduklarına dair bazı işaretler gördük” ifadesini kullandı.

Moskova’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan bıkmış olabileceğini belirten Jeffrey şöyle konuştu:

Rusya’nın aleni eleştirisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın isimler tarafından yapılan eleştiriler, yeniden kalkınmaya on milyarlarca dolar sağlamak üzere Suriye’yi diplomatik olarak tanımak ve uluslararası açıdan kabul etmek için bize işaretler gönderiyor. Ancak hala bu eleştirilerin arka planını öğrenmeye çalışıyoruz

"Esad ve Mahluf arasındaki anlaşmazlık önemli bir mesele"

Esad ve kuzeni Rami Mahluf arasındaki anlaşmazlığa ilişkin değerlendirme yapan Jeffrey, paralel Suriye ekonomisini, hatta kayıtlı ekonomiyi kontrol etme hususunda önemli bir anlaşmazlığın mevcut olduğunu belirtti.

Jeffrey, Mahluf’un Esad’a oldukça yakın olduğunu ve 50 yıldır Suriye’de hüküm süren yönetimin önemli bir aktörü olduğunu da ekledi:

Mahluf ile anlaşmazlığın oldukça önemli bir mesele olduğunun altını çizen Jeffrey, “Çünkü rejimi evini temizlemeye ve buna Mahluf gibi biriyle başlamaya çağıran Rus baskısına yanıt vermek amacıyla, Suriye hükümeti tarafından bir çabanın olduğunu görüyoruz. Ayrıca Rusların bu ismi desteklediğine ve Esad’in yaptıklarından endişe duyduğuna değinen haberler ve söylentiler de işittik” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık bir hafta önce, Mahluf’un Esad’a yalvardığını söyleyen ABD’li yetkili, Suriye devletinin ‘Syriatel’ şirketine iletişim için 130 milyar Suriye lirası tutarında büyük miktarda ödeme yaptığını hatırlattı.

Independent