İTTİHADUL ULEMA: 'Kul, Allah'a vereceği kurbanla yakınlaşıyor'
İTTİHADUL ULEMA Yönetim Kurulu üyesi Molla Remzi Uçar, kurban ibadetini yerine getirecek Müslümanlara, dikkat etmeleri gerekenler hakkında önemli tavsiyelerde bulundu.
Kurban ibadetinin önemi ve kesilecek hayvanlarda aranan şartlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Molla Remzi Uçar, Allah'ın emrine boyun eğmenin ve kardeşlik bilincinin canlı tutulması için kurban kesiminin yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Uçar, "Her Kurban Bayramı gelince bizler Hazreti İbrahim ve Hazreti İsmail'i hatırlamaktayız. Hazreti İbrahim Allah'ın emrine binaen kendi çocuğunu Allah yolunda feda eder. Hazreti İsmail de Allah'u Teâlâ'nın emrine binaen kendini Allah'a teslim eder. Rabbimiz Saffat Suresinde; 'Yavrum, ben rüyamda seni boğazladığımı gördüm. Düşün bakalım, ne dersin?' dedi. O da 'Babacığım, emrolunduğun şeyi yap. İnşallah beni sabredenlerden bulacaksın' dedi." diye buyuruyor." diyerek Hazreti İbrahim ve İsmail'in teslimiyetine dikkat çekti.
İTTİHADUL ULEMA Yönetim Kurulu üyesi Molla Remzi Uçar
"Kul, Allah'a vereceği kurbanla yakınlaşıyor"
Kurbanın iki anlamı olduğunu açıklayan Uçar şöyle konuştu: "Bunlardan birincisi, kulların Allah'u Teâlâ'ya yakınlaşmasıdır. Kul, Allah'a vereceği kurbanla yakınlaşıyor. Bunlardan ikincisi ise, Müslümanların toplumsal olarak kardeşliğin pekişmesine sebep olur. Peygamber Efendimizin hadislerinde; 'Müslüman Müslümanın kardeşidir.' Yine Kur'an-ı Kerimde; 'Müminler ancak kardeştir.' Ayetiyle müminlerin kardeşliğini bizlere beyan etmektedir. Kurban Bayramı da Müslümanlar arasındaki bu kardeşliği pekiştirmektedir. Örneğin evine et götüremeyen kardeşlerimize Kurban Bayramı'nda yardımcı oluyoruz. Peygamber efendimizin bir hadisi şerifinde; Kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah katında hemen kabul olunur. Bu sebeple kestiğiniz kurbanlardan dolayı sıkıntı değil gönlünüz hoş olsun. Başka bir hadisi şerifte ise, kurbanın her bir tüyü, boynuzları ile kişiye kefaret olur.' diye buyuruyor."
"Toplumsal olarak yardımlaşmaya vesile olan kurbanlarımız noktasına ehemmiyet göstermeliyiz"
Kurbanın yardımlaşmaya yol açtığını hatırlatan Uçar, "Günahlarımızın silinmesinde, ihtiyaç sahiplerine toplumsal olarak yardımlaşmaya vesile olan kurbanlarımız noktasına ehemmiyet göstermemiz gerekmektedir. Çünkü Peygamber Efendimiz bir Hadis-i Şerifinde, 'Gücü olup da kurban kesmeyen mescitlerimize yaklaşmasın.' diye buyurmaktadır. Bundan dolayı imkânı olan her Müslümanın bu pandemi sürecinde kurban kesmeye önem göstermelidir." ifadelerini kullandı.
"Kurban kesmek Şafii mezhebinde Sünnet-i Müekkededir, Hanifi mezhebinde ise vaciptir"
Kurban kesmenin 2 hükmü olduğunu belirten Uçar, "Şafii mezhebinde Sünnet-i Müekkededir. Hanifi mezhebinde ise vaciptir. Örneğin bir kişi adak adadığı vakit o kurban kişi üzerine vacip olur. Başka biride, 'benim hastam şifa bulursa ben kurban keseceğim.' Diyorsa ve hastası şifa bulduktan sonra kurban kesmesi vaciptir. Keseceği kurbanın etinden kendisi ve nafakası olan kişiler yiyemezler. Sünnet olan kurbandan etlerinden faydalanabilir ama alimler kişinin keseceği kurbanın tüm etini ihtiyaç sahiplerine dağıtması daha güzeldir. " şeklinde konuştu.
"Kurbanlık hayvanlarda bir ayıbın olmaması lazım"
Kurbanın kesileceği hayvanlar hakkında da bilgi veren Uçar, "Kurban olacak hayvanlar, deve, inek, koyun ve keçidir. Develer 6, inek ve keçiler 3 ve koyun ise 2 yaşında kurban edilebilir. Kurban edilecek olan hayvanların kesilmesi için gereken bazı koşullar vardır. Bunlarda kesilecek hayvanın bir ayıbın olmamasıdır. Örneğin bir hayvanın gözünde körlüğü, sakatlığı olmamalı, hayvanın yaşlılığından veya zayıflığından dolayı beyni gitmişse, kuyruğundan ya da kulağında kesilme varsa o hayvan kurban edilemez. Hayvanın kulağında kesilme, yarılma, boynuzunda kırık olan veya yumurtalığı alınmışsa bunlar kurban verilebilir." dedi.
Uçar, "Kurbanların kesim vakti ise bayram namazından sonra başlanır. Kesim vaktini ise bayramın 4'üncü günü güneş batımına kadar sürer." ifadelerini kullandı.
İLKHA