İsviçre, Zarif'in Davos Zirvesi'ne katılımını iptal etti

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in İsviçre'de düzenlenecek 50. Dünya Ekonomik Forumu'na davet edildiği, ancak katılımının daha sonra iptal edildiği açıklandı.

İsviçre, Zarif'in Davos Zirvesi'ne katılımını iptal etti

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, başkent Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, Zarif'in resmi olarak, İsviçre'de 21-24 Ocak'ta gerçekleştirilecek 50. Dünya Ekonomik Forumu'na davet edildiğini, program için hazırlık yaptığını, ancak katılımının daha sonra iptal edildiğini söyledi.

ABD'nin Irak'taki üssünün vurulması

Musevi, saldırıdan önce Irak hükümeti ve silahlı kuvvetlerine bilgi verildiğini, bu nedenle itirazların muhatabının Irak makamları olduğunu öne sürdü.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Komutan Kasım Süleymani'ye ABD'nin suikast düzenlemesinin ardından, 8 Ocak'ta Irak'ın Ayn el-Esed bölgesindeki ABD üssünü vurmuştu.

Nükleer anlaşma konusu

Musevi, İran'ın taahhütlerini, nükleer anlaşmaya taraf ülkelerin attığı adımlara göre askıya aldığını vurgulayarak, "İran, nihai ve daha güçlü adım atmayı planlıyor. Eğer süreç bu şekilde işlerse, İran daha güçlü bir adım atacaktır." dedi.

Sözcü, nükleer anlaşmanın hala "kurtarılabilir" ve "ABD'nin de ona geri döndürülebilir" olduğunu da savunarak, "Ancak İran'ın, onların düşündüğü şartlarda müzakereye hazır olduğunu sanmıyorum" diye konuştu.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin İhtilaf Çözüm Mekanizması'nı işletmesi konusuna da değinen Musevi, "İran'ın nükleer anlaşmada kalmaya devam ettiğini ve mekanizmayı 36. maddeye göre, aylar önce işletmeye başladığını" ifade etti.

"AB ülkelerinin iddiası kabul edilemez." diyen Musevi, "İran, nükleer anlaşmaya bağlıdır ve bizim için önemli olan karşı tarafın uygulamasıdır." değerlendirmesini yaptı.

AA