İsrailliler Suudi Arabistan'a dini, ticari ziyaretlerde bulunabilecek

İşgalci İsrail'in vatandaşlarına Suudi Arabistan'a seyahat izni vermesi, iki ülkenin bir süreden beri ilerlemeye çalıştığı normalleşme sürecine denk getirildi.

İsrailliler Suudi Arabistan'a dini, ticari ziyaretlerde bulunabilecek

İşgalci İsrail'in İçişleri Bakanlığı, vatandaşlarının Suudi Arabistan'a dini ve ticari sebeplerle giriş çıkış yapmasına Suudi Arabistan vizeleri almaları halinde izin verileceğini açıkladı.

Suudi Arabistan'dan resmi bir davetiye gelmesinin de şart koşulacağı iznin alınabilmesi için İşgalci İsrailli güvenlik kurumları ve Dışişleri Bakanlığı gibi diğer yetkili kurumlarla ortak çalışılacağı açıklandı.

Suudi makamları 2018'de Hint Havayolları'nın İşgalci İsrail'e giderken kendi hava sahasını kullanmasını kabul etmişti.

Bu kararın Amerika Birleşik Devletleri'nin Orta Doğu için barış planı olarak lanse ettiği girişimi açıklamasına günler kala alınması dikkat çekti.

Karara göre İsrail vatandaşlığı bulunan Müslümanlar, Suudi Arabistan'daki Hac ibadetlerini yerine getirmek için ülkeye giriş yapabilecek. Geçmişte bunun yapılabilmesi için İşgalci İsrail'den özel bir iznin alınması gerekiyordu.

Karardaki diğer önemli bir nokta da İsrailli Yahudilerin de Suudi Arabistan'a ticaret amaçlı yolculuklar yapabilecek olması. Daha önceden bu tür bir ziyaretin mümkün olması için İşgalci İsrail'den gelecek kişinin ikinci bir ülke vatandaşlığının bulunması ve yine özel bir izin alması şart koşuluyordu.

Aralarında diplomatik ilişkilerin bulunmamasına rağmen, iki ülke yıllardır gayri resmi kanallar üzerinden ilişki yürütüyordu.

Suudi Arabistan’da kral Selman Bin Abdülaziz’in tahta oturması ve oğlu Muhammed bin Selman’ın veliaht prensi olarak atanmasından sonra İşgalci İsrail ile normalleşme çabaları ivme kazandı.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır, Donald Trump yönetiminin Filistinlilere dayatmaya çalıştığı “Yüzyılın İhaneti” planına tam destek veriyor.

AA