İsrailliler, Batı Kudüs’te hükümete karşı gösteri düzenledi

İsrailliler, Gazze Şeridi’ndeki İsrailli esirlerin geri getirilmesi için anlaşma yapılması, Binyamin Netanyahu başbakanlığındaki hükümetin istifası ve erken seçimlere gidilmesi talebiyle gösteri düzenledi.

İsrailliler, Batı Kudüs’te hükümete karşı gösteri düzenledi

Batı Kudüs’teki İsrail meclisi önünde toplanan on binlerce İsrailli, burada Gazze'deki esirlerin serbest bırakılması için derhal bir takas anlaşmasının yapılması talebinde bulundu.

İsrail bayrakları taşıyan binlerce protestocu, Başbakan Netanyahu ve hükümetindeki siyasetçiler aleyhinde pankart, afiş ve dövizler taşıdı, alanda kurulan platformda hükümeti eleştiren konuşmalar yapıldı.

Göstericiler, üzerinde, “esir takası anlaşmasını kabul edin”, “seçimler hemen şimdi”, “sen başbakansın, sen suçlusun” yazılı pankartların yanı sıra, hükümet aleyhine slogan attı.

Batı Kudüs’te, Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un konutunun önünde toplanan bir başka grup da burada düzenlediği protestonun ardından, yürüyerek meclisin önünde düzenlenen ana gösteriye katıldı.

Ana gösteriye ev sahipliği yapan Batı Kudüs’ün yanı sıra, başkent Tel Aviv, Hayfa ve Kfar Saba gibi diğer kentlerde de protestolar düzenlendi.

İşgalci İsrail polisinden gösteriye müdahale

Göstericilerin bir kısmı dağılmaya başlarken, bir kısmı da Başbakan Netanyahu’nun Batı Kudüs’teki konutuna doğru yürüyüşe geçti.

Ellerindeki İsrail bayrakları ve pankartlarla Batı Kudüs’teki Gazze Caddesi’nde (Azza Street) bulunan Netanyahu’nun konutu önüne gelen göstericiler burada ateş yaktı, hükümeti protesto etmeye devam etti.

Polis, dağılmaları yönünde yaptığı çağrının ardından gruba atlı birlik ve TOMA ile müdahale etti, en az 5 kişiyi gözaltına aldı.

Bölgede yaşanan olayda en az 3 kişi de yaralandı.

İşgalci İsrail Başbakanı Netanyahu, 11 Ekim 2023'te "olağanüstü hal hükümeti" olarak kurulan Savaş Kabinesi'ni feshetmişti.

Netanyahu ve muhalefetteki Benny Gantz, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'te başlatılan saldırılardan 4 gün sonra "acil durum hükümeti" ve bunun altında daraltılmış bir Savaş Kabinesi kurulması konusunda anlaşmıştı.

Savaş Kabinesi üyesi Gantz, 9 Haziran'da olağanüstü hâl hükümetinden istifa ettiğini duyurmuştu.

Gantz'ın ardından Savaş Kabinesi üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot da Netanyahu başbakanlığındaki olağanüstü hal hükümetinden istifa etmişti.