'İsrail' yanıyor: Hizbullah saldırıları yaklaşık 200 bin dönüm araziyi alevlere boğdu

Siyonist İsrailli yetkililer, işgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki yanmış arazilerin yılbaşından bu yana önceki yangınlara kıyasla yüzde 200'den fazla arttığını bildirdi.

'İsrail' yanıyor: Hizbullah saldırıları yaklaşık 200 bin dönüm araziyi alevlere boğdu

Lübnan Direniş Grubu'nun 8 Ekim 2023'te Gazze'yi ve Direniş'i desteklemek amacıyla Siyonist İsrail hedeflerine yönelik askeri operasyonlarına başlamasından bu yana Hizbullah'ın saldırıları sonucunda işgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki orman kaynakları benzeri görülmemiş ve kapsamlı bir hasara uğradı.

İşgalci İsrail’in gazetesi Maariv, operasyonlar sonucunda işgal altındaki Filistin'in kuzeyinde 189 bin dönümden fazla arazinin yandığını , ormanları, ormanlık alanları, otlak alanları ve tarım arazilerinin etkilendiğini belirtti.

İsrail Doğa ve Parklar Otoritesi'nin verilerine göre , işgal altındaki Filistin'in kuzeyinde yanan alanların alanı yılbaşından bu yana önceki yangınlara kıyasla yüzde 200'den fazla artarak, 2006 Temmuz Savaşı'nın ve 2010'daki Karmel yangınının yol açtığı hasarı geride bıraktı.

Yetkililerle birlikte çalışan bir İsrailli çevre bilimci, Maariv'e yaptığı açıklamada, "İsrail'in" daha önce böyle yangınlar görmediğini belirterek, bölgede her yıl binlerce dönüm alanı etkileyen yangınlar yaşandığını, ancak bu yıl yaklaşık 200 bin dönümün yandığını söyledi.

İşgalci İsrail’in gazetesine göre, hasarlı alanın çoğu, otlu bitki örtüsünün tutuşmaya daha yatkın olduğu işgal altındaki Suriye Golan Tepeleri'nde. Yangınlar Golan'da yaklaşık 114.000 dönümü kaplarken, işgal altındaki el-Celil bölgesinde 17.000 dönüm orman da dahil olmak üzere yaklaşık 74.000 dönüm yandı.

El-Celil çıkıntısındaki Ramim Rezervinde de büyük hasar meydana geldiği, 15 bin dönüm arazinin, Nahal Dishon Rezervinde 4 bin 053 dönüm arazinin, Yehudiya Rezervinde 3 bin dönüm arazinin ve Banias Rezervinde 336 dönüm arazinin yandığı bildirildi.